Reteta delicioasa de cozonac , traditional romanesc perfect pentru orice sarbatoare.
Maia
Lichefiem 50 gr drojdie proaspata cu putin zahar tos, adaugam 100 ml lapte caldut, 100 gr faina, amestecam, presaram faina peste maia si o lasam sa dospeasca.
Aluat
Amestecam, intr-un castron, galbenusurile, sarea, coaja rasa de lamaie si laptele in care am dizlovat zaharul ramas. Le punem peste faina bine cernuta, impreuna cu maiaua si amestecam totul foarte bine. Nu necesita mult framantat. Urmeaza impaturatul aluatului cu grasimea, calduta, care este foarte important.
Preparam un amestec din 100 gr unt topit si 100 ml ulei, din care adaugam cate putin si impaturam aluatul, fara sa framantam , pana cand este incorporata intreaga cantitate de grasime. Nu va absorbi toata grasimea de la primele impaturiri. Repetam operatiunea de impaturire din 15 in 15 minute.
Lasam aluatul sa dospeasca la loc cald.
Umplutura
Mixam 4 albusuri, pana devin spuma tare, 5 linguri zahar, apoi adaugam macul macinat, fiert in putin lapte si zahar, pana devine o pasta groasa, racita.
Impartim aluatul in doua parti egale, intindem fiecare bucata de aluat, punem umplutura cu mac si rulam.
Fiecare cozonac, astfel rulat, il asezam in propria lui tava, tapetata cu hartia de copt, il ungem cu ou batut, presaram zahar brun sau tos si se lasa la dospit.
Pentru a ramane rumen, frumos, se pune o hartie de copt si peste cozonac.
Pregatim cuptorul, punem o tava cu apa care sa faca aburi, pe cand punem cozonacii la copt. Lasam tava cu apa, producatoare de aburi, sub cozonaci, 25 minute, dupa care o scoatem foarte repede, sa nu deranjam cozonacii in procesul lor de coacere.
Hartia de copt, de peste cozonac, se scoate abia dupa 50 minute, cand este aproape gata, copt. Il mai lasam la copt 5 sau 10 minute, depinde de cuptor.
Cand scoatem cozonacul din cuptor, il mai lasam putin in tava culcata pe o parte, apoi pe cealalta parte, pentru a ramane pufos, nu mai mult de 7 minute pentru a nu se umezi.
Pofta buna !