Într-un vas mai mare cernem făina cu sarea. Laptele se pune la fiert cu zahărul și se amestecă până se topește tot zahărul. Într-un castron mai mic amestecăm drojdia cu o lingură zahăr, o lingură de făină și 50 ml lapte călduț (se ia din cei 500 ml pus la fiert). Batem bine cu un mixer cele 3 ouă întregi cu cele 3 gălbenușuri. Când laptele clocotește se adaugă peste făina cernută, ametecând ușor cu o lingură de lemn. Adăugăm apoi drojdia - care trebuie să-și fi mărit volumul și ouăle bătute. Adăugăm esența de vanilie și coaja de la o lămâie. Punem la încălzit uleiul și se lasă 2 minute la foc mic.
Se începe frământatul ușor cu podul palmei, niciodată cu pumnul :), turnând câte puțin ulei călduț. Se frământă cât mai mult posibil - eu nu pot mai mult de 10 minute ;) Se lasă la crescut într-o cameră unde este cald pentru o oră. Vasul se acoperă cu un șervet curat.
Între timp se pregătesc tăvile - se ung cu ulei și se tapetează cu hârtie pergament. Se pregătește compoziția de nucă.
Se bat bine cu mixerul cele 3 albușuri cu un praf de sare, adăugăm apoi zahărul în ploaie. Adăugăm cacao, laptele, nuca și esența de rom și amestecăm cu o lingură de lemn.
Când aluatul a crescut se împarte în două. Pe o planșetă unsă cu ulei se întinde o parte de aluat. Compoziția de nucă am împărțit-o în două și am întins-o la distanțe egale față de margine și mijloc. Pe laterale și la mijloc am pus rahat și stafide. Rulăm și se pune în tavă. La fel se procedează și cu partea cealaltă de aluat.
Se mai lasă la crescut în tavă pentru 30 minute. Se unge un gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte. Se presară zahăr, mac și susan. Se coc pentru 60 minute la 180 grade C.
Poftă bună!