Un cozonac super bun! Ingrediente simple pentru un cozonac clasic!
Se înmoaie drojdia cu puțin lapte, 1 linguriță de zahăr, 1 linguriță făina și se amestecă bine, apoi se acoperă cu un prosop și se pune la crescut la căldură. După ce a crescut drojdia, se amestecă cu compoziția de maia păstrată la cald, se amestecă bine, apoi se pune din nou la crescut, la loc cald.
Între timp laptele se pune la fiert cu osânza și coja de lămâie, cca. 10 minute la foc mic cca. 15 minute. Amestecul de lapte și osânză se adaugă la făina cernută, într-un vas mare, se amestecă până se omogenizează toate ingredientele, adăugându-se și maiaua de mai sus. Gălbenușurile de ou se amestecă cu puțin ulei și se adaugă la amestecul de mai sus. Se ung mâinile cu ulei și se continuă frământarea până coca face bășici, amestecîndu-se cca. 1 oră. Aluatul nu trebuie sa fie tare, ci mai mult moale. Se lasă la crescut într-un loc călduț, ferit de curenți de are cca. 2 ore. Între timp se prepară umplutura, nucile măcinate se amestecă cu zahărul și pudra de cacao.
Când aluatul a crescut bine se iau bucăți, se întind puțin pe masa unsă cu ulei (de abia acum mi-am dat seama de ce nu-mi ieșeau cozonacii, eu presăram făină, ca să nu se lipească, mare greșeală :D), se presară cu umplutura de nuci și bucățile de rahat tăiate mărunt. Se rulează, se pun în tava de cozonac, se lasă să crească, se ung cu gălbenuș desfăcut cu puțin lapte si se dă la cuptor, la foc mic, cca. 1 oră. Între timp se face un sirop din puțină apă (cca. 1 pahar) și zahăr (cca.2 linguri). După ce s-au copt cozonacii, se scot din cuptor se ung cu siropul de zahăr, apoi se presară zahăr pudră, se răstoarnă din tavă, se lasă pe o parte, lasându-se la răcorit, răsucindu-se pe fiecare parte. Atenție nu se lasă într-o singură poziție, fiindcă se vor dezumfla.