Se spala bine spanacul cu vreo 100 ml de apa si se pune intr-o tigaie la fiert pentru 3-4 minute, din momentul inceperii fierberii .
Dupa aceiea, se scurge de toata apa , pe masura posibilitatii si intr-un bol se amesteca bine cu mixerul.
Se adauga racit in aluatul de clatite si se mai amesteca odata ambele componente.
Spanacul e necesar sa fie proaspat, de cite ori am incercat sa prepar clatitele cu spanac cumparat in stare inghetata, si pe urma dezghetat , mereu mi se rupeau clatitele in timpul coacerii.
Pas cu pas prepararea clatitelor , o gasiti aici:
Prima conditie – toate ingredientele – sa fie aduse la temperatura camerei
Intr-un vas se pun toate ouale si sarea si se amesteca bine . Se adauga jumatate de faina , se amesteca, se adauga jumatate de lapte se amesteca, untul topit sau uleiul si se amesteca cca 3-4 minute, pina obtinem o compozitie omogena, ca o smintina .Se adauga spanacul faramitat si se amesteca foarte bine
Se lasa sa se odihneasca aluatul – cca 30 minute.
La inceput se incalzeste bine tigaia la un foc mare timp de vreo 2-3 minute.
Se toarna o lingura de ulei ( prefer de masline) si se asteapta, ca uleiul sa se incalzeasca bine, si sa unga bine toata tigaia. Restul il turnati intr-o farfurioara, pt ca din cind in cind veti unge tigaia cu ulei - cam la fiecare a 3 clatita coapta. Acesta conditie o respectati pentru coacerea clatitelor cu spanac.
Turnati in tigaie inferbintata bine, invirtind-o in toate partile aluatul cu polonicul . Aluatul se repartizeaza pe tot diametrul tigaei si puneti-o la foc sa se coaca.Se coace la un foc miljlociu timp de 1 minut, se intoarce pe cealalta parte si se coace inca 20 secunde. Se rastoarna pe un platou si se procedeaza la fel , pina veti termina de copt toate clatitele. Din aceasta proportie de aluat se va coace cca 12-15 clatite.
Clatitele vor fi foarte elastice de o culoare verde naturala si sunt foarte gustoase .
Inainte de a incepe coacerea clatitelor , se taie pestele rosu in felii de grosimea 1cm , se adauga sarea, sucul de lamaie si piperul negru, si se amesteca toate feliile . Timp de 30-40 minute pestele se va marina si va capata un gust foarte placut de marinata , saratel.
Dupa ce se coc toate clatitele , procedam in urmatorul fel.:
Pe fiecare clatita se adauga pe toata lungimea si latimea de 3 cm cite putin cascaval ras si se pune deasupra cite 1-2 felii de peste sa acopere lungimea clatitei. Se infasura bine. Se aseaza alta clatita curata , se preasara foarte putin cascaval , unde si unde pe toata suprafata ei si se pune prima rulada cu peste. Se procedeaza cu toate clatitele la fel. Se pun cite 2-3 rulade pe farfurie si se dau in microunda pentru 3-4 minute la copt la temperatura de 100C .
In acest rastimp se topeste cascavalul si se prepara pestele pina la urma. Se scot rulade de clatite de spanac cu somon si servesc la masa cu un sos de tip Bechamel sau sos preparat de smintina .
Daca vreti sa obtineti din clatite o rulada festiva , atunci cind le scoti din microunde , se aranjaza pe un fund de plastic drept , invelit cu hirtie de pergament . Se suprapune alt fund deasupra lor si se dau in frigider pina sa racesc pe deplin si primesc o forma in taietura lunguiata. Se aranjeaza pe platou festiv, se orneaza cu verdeata si in mijlocul feliutelor se face o floare de rosie sau din felii de somon.