În zona de unde îmi am eu originile, ciulamaua era o mâncare foarte frecventă, preparându-se cu diverse ingrediente, cum ar fi: carne de pui, ciuperci, dovlecei, urzici, sau chiar combinând unele dintre aceste ingrediente.
Nu se folosește smântâna pentru îngroșare, așa cum am văzut în alte zone, ci lapte cu făină, un fel de sos bechamel, să zic așa.
Iese atât de bună, cu gust dulceag-picant și se servește cu mămăliguță.
Eu am adaptat această ciulama de pui cu ciuperci, zilelor noastre și bineînțeles, gustului nostru.
Condimentăm carnea cu sare și piper și o rumenim pe toate părțile, în tigaia wok, cu puțin ulei de măsline.
Transferăm apoi carnea în alt vas, iar în locul ei, în wok, adăugăm ceapa tocată solzișori, o amestecăm intens, până devine sticloasă.
Adăugăm și un cubuleț de unt și 2 căței de usturoi, tocați rondele.
Peste ceapă, adăugăm ciupercile spălate, scurse bine și tocate în sferturi, precum și codițele acestora, tăiate în jumătăți.
Le amestecăm cu ceapa, pentru un minut-două, la foc mediu, apoi acoperim wokul cu capac și le lăsăm să se înăbușe bine.
Când ciupercile sunt bine pătrunse și au lăsat destul suc în vas, adăugăm carnea și le mai lăsăm să se prepare împreună 8-10 minute, pentru a se intrepătrunde gusturile.
Restul de unt (cam 60-65 g), îl punem la topit în alt vas și desfacem făina în el, apoi o diluăm treptat cu laptele fierbinte, ca la sosul bechamel.
Condimentăm sosul cu nucșoară și puțin piper și îl adăugăm în wok, amestecând intens, pentru omogenizare.
Mai lăsăm ciulamaua de pui și ciuperci, pe foc 4-5 minute, timp în care îi potrivim gustul, cu sare, nucșoară și piper, adăugăm mărarul tocat și 2-3 frunze de busuioc, 3 căței de usturoi răzuiți.
Preparăm și o mămăliguță și o servim cu delicioasa ciulama de pui cu ciuperci.
Să vă fie de folos!