Am făcut astăzi o ciorbă care era de mult timp pe lista mea în așteptare. Am consultat multe rețete pe net, pentru a descoperi specificul acestei ciorbe ardelenești, dar până la urmă m-am oprit la aceea a Ginei Bradea, pentru că mi s-a părut ușor de preparat și în conformitate cu stilul meu în bucătărie. Am mai adăugat câte ceva, în sensul că am mărit unele cantități, pentru că am vrut să fac o oală de 5 litri de ciorbă și am înlocuit oțetul cu zeama de lămâie. Ciorba a ieșit foarte gustoasă și sunt sigură că voi mai face așa ceva.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 litri de ciorbă.
Se curăță ceapa, se spală și se taie mărunt.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii și pătrunjelul) se spală și se dau pe răzătoarea mare.
Se spală rapid kaiserul și apoi se feliază.
Se toarnă uleiul în oala în care se va face ciorba, se dă la foc mic și se adaugă feliuțele de kaiser, pentru 4-5 minute, cât să se pătrundă ușor, sau chiar să se rumenească.
Se adaugă ceapa mărunțită și apoi rădăcinoasele și se amestecă în oală, la foc mediu, până ce se înmoaie, iar uleiul se colorează frumos de la morcovi.
După 4-5 minute, se adaugă 3 litri de apă și se fierb ingredientele, la foc iute.
Cât timp fierb ingredientele pentru ciorbă, se aleg frunzele de salată, se spală bine sub jet de apă, se zvântă și se taie fâșiuțe.
Se aleg, se spală, se zvântă și se toacă frunzele de pătrunjel.
Din 2-3 ouă, amestecate cu sare și piper se face o omletă ușor rumenită, care când este gata se răstoarnă pe o planșetă și se taie cubulețe, sau fideluțe, după care se lasă în așteptare.
Când legumele au fiert și sunt moi, se adaugă salata verde tăiată și se fierbe, la foc mediu, timp de 2-3 minute. Se completează cu apă caldă.
Se curăță usturoiul se spală și se taie mărunt. Se stoarce o jumătate de lămâie și se strecoară zeama.
Se subțiază smântâna cu 3-4 polonice de ciorbă, până ce ajunge la temperatura din oală.
Se adaugă smântâna subțiată, în oală și usturoiul tăiat mărunt. Se condimentează ciorba cu sare și piper și la urmă se adaugă omleta tăiată fideluțe (cubulețe) și zeama de lămâie. După încă un clocot de 1-2 minute, se ia oala de pe foc, se adaugă pătrunjelul tocat, se acoperă cu capacul și ciorba poate fi servită, după 10 minute ”de odihnă”.
1
În loc de kaiser puteți folosi șunculiță, sau costiță afumată.
2
Ciorba se va acri la sfârșitul preparării cu zeamă de lămâie, sau cu 2-3 linguri de oțet, dar nu este obligatoriu.
3
În loc de smântână se poate folosi un iaurt gras, care având gust acru, va putea înlocui oțetul, sau zeama de lămâie.
4
Spălați bine frunzele de salată, ca să nu mai rămână firișoare de pâmânt.
5
Faceți din timp omleta și tăiați-o fideluțe, ca să fie pregătită pentru adăugarea în ciorbă.
6
După ce ați adăugat salata tăiată fâșiuțe, ciorba va mai fi lăsată să fiarbă cel mult 4-5 minute.