Se apropie primavara. Imi si inchipui cum, este plin de verzaturi prin copaci si nu o sa va para rau daca veti incerca o ciorba acrita cu prune verzi. Decat sa pui sare de lamaie, otet sau chimicale din plic, prunele verzi sunt numa’bune. Sa aveti grija sa fie mai maricele, altfel iese zama amara. Puteti face si compot de prune verzi, cand dau putin in parguiala. Este o ciorbica mai de la tara, in care se combina miraculos o bucatica de slanina afumata din pod, 2-3 oua de prin cuibare, ceva groscior (smantana) si multe verdeturi din gradina. Nu inseamna ca nu o puteti prepara si la oras.
Prunele verzi se spala si se pun la fiert in 1.5 l apa. Se lasa sa fiarba la foc mic 15-20 de minute. Acesta va fi “borsul” pentru ciorba. Intre timp, se curata si se taie marunt ceapa, morcovul, albitura si ardeiul gras, apoi se pun la calit in ulei, impreuna cu costita taiata cubulete mici. Dupa 3-4 minute, se adauga in oala cartofii noi, curatati si taiati in patru, rosiile curatate de pielita si taiate bucati, patrunjel, leustean tocat, loboda spalata si tocata si se amesteca bine cu o lingura de lemn, ca sa nu se prinda.
Adaugati zeama de la prunele verzi, sare dupa gust, completati cu 1.5 l apa si lasati sa fiarba ciorba, la foc mic cu capac, inca 30 de minute. Puneti intr-un bol ouale, sare, piper, faina si cateva fire de patrunjel si leustean tocat, omogenizati compozitia.
Cand ciorba este aproape gata, turnati zdrentele de ou, lasati sa mai fiarba 3-4 minute la foc mic, dregeti gustul de sare si piper si adaugati leustean tocat. In supiera amestecati smantana cu leustean si patrunjel tocate marunt, apoi adaugati ciorba.
1
Are o miroazna de te trezeste (e la fel de buna ca si ciorba de potroace), te cheama la masa si iti pica numa’ bine acum.
2
Am decorat-o putin cu 2-3 frunzisoare de loboda rosie si leustean.
3
Merge si cu ardei iute.