Până astăzi am fost specialistă în ciorba de fasole cu afumături (kaiser, costiță afumată) dar pentru că de curând am găsit pe net altceva, m-am gândit să încerc.
Așadar, o ciorbă de fasole uscată, cu cârnat afumat, iar alături ceapă roșie, după preferință. Eu zic că este o mâncare bună, care merită făcută din când în când.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbiță.
Din timpul de preparare am exclus cele 3 ore în care fasolea a stat la înmuiat, în apă clocotită.
Fasolea se alege, se spală și se pune la înmuiat, în 2-3 litri de apă rece, cu o seară înainte. Dacă nu ați procedat așa, puneți fasolea aleasă și spălată într-o oală cu aceeași cantitate de apă clocotită, acoperiți-o cu un capac și peste 3 ore, o puteți strecura și pune din nou la fiert, cu apă fierbinte.
Dacă ați înmuiat fasolea cu o seară înainte, în apă rece, strecurați-o și puneți-o la fiert, tot cu apă rece. După 20 de minute, strecurați-o și adăugați altă apă, fierbinte. Lăsați fasolea la fiert, la foc iute, încă 25-30 minute.
Leușteanul și frunzele de pătrunjel se aleg, se spală, se zvântă și se taie mărunt, pentru a fi folosite când ciorbița va fi gata.
Între timp, pregătiți legumele și cârnatul pentru ciorbă.
Rădăcinoasele se curăță, se spală, se mărunțesc și se pun la fiert la foc mediu, cu 2-3 litri de apă. Când este cazul, se culege spuma și se aruncă.
Ceapa se curăță, se spală, se taie mărunt și se călește la foc mic, în ulei suficient, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie puțin.
Roșiile se spală, se taie mărunt și se călesc peste ceapă.
Se spală puțin cârnatul afumat, se feliază și se pune la prăjit în tigaia în care s-au călit ceapa și roșiile.
Când fasolea este aproape fiartă, se strecoară și se pune în oala cu rădăcinoasele. După încă un clocot se adaugă ceapa, roșiile și feliile de cărnat afumat și prăjit.
Se mai lasă la fiert încă un clocot-două, după care, dacă fasolea este fiartă definitiv, se oprește focul de la aragaz, se condimentează cu sare și piper, se adaugă cimbrul, pătrunjelul și leușteanul, se pune capacul la oală și după un sfert de oră, ciorbița poate fi servită, cu ceapă roșie alături.
1
Nu prăjiți prea tare ceapa, ca să nu capete un gust amar, ci înmuiați-o doar puțin, ca să rămână dulce.
2
Schimbați de două ori apa la fasole. De fiecare dată, apa trebuie să fie fierbinte, pentru ca fasolea să nu se întărească.
3
Rădăcinoasele trebuie fierte dinainte în oala în care se va face ciorba, pentru că și fasolea fierbe aproape definitiv, separat.
4
Urmăriți atent momentul cînd fasolea a fiert în oala de ciorbă, ca să nu se terciuiască.