De mult visam la ciorbita asta, de fapt mai mult la modul de servire. Si am incercat si a iesit o minunatie! Am stat si m-am gandit cum sa fac eu painea sa iasa ca un castron cu capac…mi-ar fi placut sa iasa mai pufoasa, adica si cu miez…mie mi-a iesit un castronel din coaja de paine :). Oricum, data viitoare stiu cum sa fac.
Haideti sa vedeti!
Mai intai ciorba de fasole. Am pus o cana mare de fasole la inmuiat, de cu seara, in apa rece. Dimineata am aruncat apa si am clatit fasolea tot cu apa rece, apoi am pus-o in oala cu apa clocotita si am lasat-o la fiert vreo ora.
Ciolanul de porc mi l-a feliat frumos nenea macelaru’ din Carrefour Eu l-am parlit putin la flacara de la aragaz, ca era cam paros soriciul, apoi l-am pus la fiert si cand a facut spuma multa am aruncat apa si l-am spalat bine cu apa rece. Apoi l-am pus la fiert si pe el, tot cam o ora.
Intre timp am curatat si spalat legumele, apoi le-am taiat cubulete. Kaizerul l-am taiat feliute subtiri si usturoiul curatat l-am taiat rondele.
Cand carnea a fiert, am scos oasele si am taiat-o bucati, apoi am pus-o inapoi in oala. Fasolea am strecurat-o de apa in care a fiert si am pus-o in oala cu ciolanul de porc. Apoi am adaugat zarzavatul si apa clocotita, cam 1 l. Am condimentat cu sare, piper, foi de dafin, 4-5 crengute de cimbru proaspat, o crenguta de menta verde, dar am adaugat si cimbru si menta uscata. Stiu de la mama ca menta verde se pune in fasole si nu ne mai doare burtica
Am acoperit oala si am lasat la fiert pana cand zarzavatul s-a inmuiat. Intre timp am tras la tigaie kaizerul si usturoiul, fara ulei, apoi le-am pus in oala cu ciorbita sa fiarba impreuna. La final am adaugat rosiile taiate maruntel si am mai lasat 5 minute la fiert. Am presarat leustean uscat (n-am avut proaspat).
In timp ce pregateam ciorbita, am pregatit si painea. In ordinea din lista de ingrediente le-am pus la masina de paine si am setat programul de framantat si dospit, care a durat 1h25.
Cand aluatul a fost gata l-am scos pe masa presarata cu faina si am intins o foaie. Am copt “castronelul” pe fundul unui ibric, uns cu ulei si tapetat cu faina. Separat am facut “capacul” si am pus deasupra o biluta. Le-am uns cu ou batut si le-am copt la foc mediu pana s-au rumenit.
Apoi am servit ciorbita in “castronelul” de paine, un deliciu! Castronelul l-am asezat pe o farfurie, pentru ca fundul de paine se inmoaie in timp ce mancam, iar coaja crocanta devine absolut delicioasa! Merge o ceapa rosie langa ciorba asta! Pofta buna!