Ciorba de fasole boabe cu afumatura, reteta traditionala, gustoasa si usor de preparat
O nouă ciorbă de fasole boabe, conservată la congelator, dar de data aceasta cu afumătură, ceea ce înseamnă că e și mai bună!
Fasolea boabe fierbe repede și nu se terciuiește. Iată motivul pentru care în fiecare vară pun la congelator punguțe cu fasole boabe, care sunt foarte gustoase și utile cu timpul...
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de ciorbă de 4 litri.
Ingrediente pentru Ciorba de fasole boabe cu afumatura, reteta traditionala, gustoasa si usor de preparat:
Cum se prepara Ciorba de fasole boabe cu afumatura, reteta traditionala, gustoasa si usor de preparat:
Se scoate fasolea din timp de la congelator, ca să se dezghețe normal. Când s-a dezghețat, se clătește cu apă rece și apoi se pune la fiert, într-o oală cu 3 litri de apă rece. După câteva clocote, se aruncă apa și fasolea boabe se pune din nou la fiert, dar cu apă fierbinte. Când este cazul, se spumuiește.
Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert, cu apă rece, în oala în care urmează să se facă ciorba.
Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient, la foc mic, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie puțin și să rămână dulci.
Roșiile se spală, se curăță de semințe, se taie mărunt și se călesc în tigaia în care s-au călit și cepele.
Se curăță ardeiul gras de cotor și de semințe, se taie și se călește puțin, cu roșiile.
Se aleg, se spală, se zvântă și se taie fin: mărarul, leușteanul și frunzele de pătrunjel, după care se lasă în așteptare, până ce vor fi presărate peste ciorba gata făcută.
După ce s-a schimbat apa la fasole, se mai lasă două-trei clocote, apoi se scurge de apă și se adaugă în oala de ciorbă în care legumele sunt aproape fierte. Se continuă fierberea ingredientelor, la foc iute.
Se feliază subțire kaiserul și se adaugă în oala de ciorbă.
După încă două-trei clocote se adaugă Sucul de roșii și se condimentează ciorba cu sare și piper. Se lasă ciorba să mai fiarbă încă două-trei clocote, se presară: mărarul, pătrunjelul și leușteanul și se oprește focul de la aragaz.
Ciorba se lasă "să se odihnească" 15 minute, după care se servește caldă, cu ardei iuți, proaspeți, sau Ardei murați în oțet.
Va recomandam si reteta Ciorba de fasole verde acrita cu zeama de varza
1
Nu este necesară înmuierea prealabilă a fasolei boabe, pentru că fierbe foarte repede, nu ca cea uscată.
2
Schimbați apa în care ați pus fasolea să fiarbă, separat. Pentru aceasta, folosiți apă fierbinte, pentru ca fasolea să nu se întărească.
3
Fierbeți separat, în oala pentru ciorbă: morcovii, pătrunjeii și țelina, înainte de a adăuga fasolea, fiartă și ea în prealabil.
4
Nu prăjiți ceapa prea tare, ca să nu se ardă și să devină amară, ci înmuiați-o doar puțin, în ulei suficient și la foc mic și atunci ea va rămâne dulce și plăcută la gust.
5
Verdeața se presară la sfârșit, când ciorba este gata.
6
Înainte de a servi ciorba, lăsați-o "să se odihnească" 15 minute.