O ciorbiță foarte bună și gustoasă. Practic, am "descoperit" conopida doar de câțiva ani, dar de atunci experimentez fel de fel de rețete și sunt încântată de rezultate. Gustul bun al acestei ciorbițe este dat în primul rând de conopidă, care nefiind fiartă prea mult, a rămas întreagă și plăcută la mestecat, de la smântână, usturoiul feliat și de la legumele care potențează celelalte gusturi.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbiță.
Conopida se spală bine, se strecoară de apă și se desface în buchețele.
Se spală bine toate legumele și se scurg de apă. Morcovul și țelina se rad pe răzătoarea mare. Ardeiul se taie cubulețe, iar ceapa se taie mărunt și se pune la călit, într-un vas cu suficient ulei, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie puțin și să devină transparentă.
Spumuiți, când este cazul și completați cu apă, când scade.
Roșia se spală și se taie cubulețe.
Frunzele de pătrunjel se aleg, se spală, se zvântă, după care se taie mărunt.
Când ceapa s-a înmuiat se adaugă ardeii, morcovul, țelina și roșia. Se lasă puțin să se călească înăbușit, după care se adaugă 4-5 pahare de apă și se lasă oala să fiarbă la foc mic.
Curățați usturoiul, spălați-l și tăiați-l felii subțiri.
Când legumele sunt aproape fierte, se adaugă buchețelele de conopidă și usturoiul feliat. Se mai lasă la fiert încă 4-5 minute.
Între timp, se amestecă smântâna cu gălbenușul de ou și după ce au trecut 4-5 minute de când ați pus conopida în ciorbă, adăugați smântâna cu ou, subțiată cu apă.
Mai lăsați să fiarbă un clocot-două, condimentați cu sare și piper, adăugați frunzele de pătrunjel, după care opriți focul de la aragaz și acoperiți oala cu un capac.
După un sfert de oră, puteți servi ciorbița, cu ardei iuți.
1
Nu prăjiți ceapa prea mult, ca să nu se ardă și să devină amară, ci doar înmuiați-o puțin, ca să devină transparentă și să aibă un gust dulce.
2
Nu adăugați conopida în oală, decât atunci când legumele celelalte sunt aproape fierte.
3
Conopida fierbe foarte repede, așa că va trebui s-o puneți în oală la sfârșit. Dacă va fierbe prea mult, se va sfărâma.