Ciorbița pe care am preparat-o astăzi întrunește toate calitățile cerute de cei pentru care am făcut-o: este consistentă, acrișoară și cu gust de afumătură. Nici nu vă puteți imagina cât de repede a dispărut din farfurie...!
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 litri de ciorbă.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie rondele, sau semirondele și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă.
Ceapa și usturoiul se curăță, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic.
Roșiile se spală, se taie cubulețe și se călesc cu ceapa și usturoiul. Se adaugă o lingură de paste de tomate și se mai lasă tigaia pe foc, până ce scade lichidul lăsat de roșii.
Se curăță cartofii, se spală și se taie cubulețe.
Se curăță varza de cotoare și de nervurile groase și tari, după care se taie fideluțe.
Se feliază cârnații afumați.
Când rădăcinoasele sunt aproape fierte, se completează cu apă caldă și se adaugă: cartofii tăiați cubulețe, cârnații afumați, feliați și varza murată, tăiată fideluțe. Se lasă ciorba la fiert încă două-trei clocote, după care se adaugă și legumele călite.
Se mai lasă ciorba la fiert încă un clocot-două și între timp se aleg frunzele de pătrunjel, se spală și se toacă.
Se condimentează ciorba cu sare, piper și cimbru și după încă 3-4 minute se presară pătrunjelul tocat, se pune capacul pe oală și se oprește focul de la aragaz.
După 10-15 minute ”de odihnă”, ciorba poate fi servită, cu ardei iuți, proaspeți sau murați în oțet.
1
Nu prăjiți prea tare ceapa și usturoiul, ca să nu se ardă și să devină amare. Căliți-le doar puțin, în ulei suficient și la foc mic, ca să rămână dulci.
2
Folosiți cartofi roz, care fierb bine și nu se sfărâmă ușor la fiert.
3
Tăiați cartofii în cubulețe care să încapă în lingură. Este neplăcut să-i tăiați cu lingura în farfuria cu ciorbă.
4
Varza murată nu trebuie desărată și nici scursă tare de moare. Moarea va acri ciorba, atât cât trebuie.
5
Nu este nevoie să prăjiți cârnații afumați.Spălați-i doar cu apă călduță și ștergeți-i cu hârtie absorbantă, înainte de a-i felia, pentru a-i pune în ciorbă.
6
Verdeața se adaugă la sfârșit, când se oprește focul de la aragaz.
7
Serviți ciorba după ce ”se odihnește” 10-15 minute, cu capacul pus pe oală.