Champignons cu maioneza si usturoi

de RODIMUR in Salate, 19 Iul 2017 | 4035 vizualizari

 

Un aperitiv special, cu un gust foarte bun, care pe vremea comunismului se făcea cu ciupercuțe chinezești din cutii, pe care le procuram cu greu. Acum nu ne mai interesează cutiile cu ciupercuțe, pentru că găsim în supermarketuri champignons proaspete și regăsim gustul plăcut de odinioară. Suntem, asemenea lui Marcel Proust, în căutarea timpului pierdut...

 

INGREDIENTE

  • 300 grame champignons
  • 1 cățel de usturoi
  • sare
  • piper
  • Pentru maioneză
  • 3 gălbenușuri
  • 1 linguriță de muștar clasic
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Champignons cu maioneza si usturoi:

Se rup piciorușele de la ciupercuțe și se curăță bine. Se înjumătățesc pălărioarele ciupercuțelor, se curăță de pielițe și de lamelele de pe partea interioară, după care se spală bine în două-trei ape și se feliază (felii cam de 0,5 cm grosime).

După ce au fost spălate, ciupercuțele se pun la fiert, la foc iute, cu apă suficientă. După câteva clocote, se aruncă apa și se pun din nou la fiert, cu apă caldă în care s-a dizolvat 1/2 linguriță de sare. Când sunt fierte, se strecoară și se lasă în strecurătoare să se scurgă bine de apă.

Se face maioneza. Se fierb tare două ouă, se lasă să se răcească și apoi se curăță de coajă. Se răzuie gălbenușurile tari în care se încorporează o linguriță de muștar clasic și se amestecă bine. Când acest amestec s-a omogenizat, se adaugă și gălbenușul crud și apoi, puțin câte puțin uleiul, amestecând/mixând mereu până ce rezultă o maioneză densă/groasă.

Se curăță un cățel de usturoi și se răzuie fin în maioneză. Se condimentează cu sare și piper și apoi se adaugă ciupercuțele scurse bine de apă. Se omogenizeză bine și se pot servi deja.

 

TIPS-URI

1

Dacă nu curățați lamelele ciupercuțelor, se vor înnegri la fiert.

2

Nu cantitatea de ulei face maioneza densă, ci timpul acordat mixării.

3

Pentru că ciupercuțele rețin multă apă (chiar dacă au stat la scurs), este bine ca înainte să le amestecați cu maioneza, să le tamponați bine cu hârtie absorbantă. Altminteri, o maioneză apoasă ar fi neplăcută...

4

Atenție la cantitatea de sare, pentru că ciupercuțele rețin sarea la fiert, în cea de-a doua apă.

5

Cine vrea să evite usturoiul, poate folosi zeamă de lămâie, dar nu e la fel de bun.

Daca ti-a placut reteta noastra "Champignons cu maioneza si usturoi" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (20)

RODIMUR 1

20.07.2017, 11:03

Mulțumesc, Mihaela! Mă tot gândesc la fel de fel de preparate pe care le făceam în tinerețe și care nu știu dacă sunt cunoscute acum...

kytz 1

21.07.2017, 11:53

N-am mâncat cu champinion....dar îți recomand cu încredere să prepari această rețetă cu ghebe de ale noastre (fierte în apă sărată, scurse foarte bine, date prin mașina de tocat și amestecate cu maioneză)! Ai să mă pomenești....și n-ai să mai vrei cu champinion !

RODIMUR 1

21.07.2017, 12:21

Te cred, Kytz, că sunt bune ghebele cu maioneză... De fapt, toate ciupercuțele pot fi preparate astfel. Eu folosesc adeseori champignons, pentru că nu prea am curaj să cumpăr ghebe. Nu știu dacă toți cei care le vând, le cunosc bine...

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Salata de ciuperci si pui