Facem adeseori preparate cu ciuperci, nu numai pentru că ne plac mult, ci și pentru faptul că de fiecare dată când le vede în magazin, soțul nu se poate abține și cumpără, măcar 500 de grame. Așa se face că iarăși am avut la îndemână ciuperci champignons, pe care le preferăm, pentru că fiind de cultură, nu există riscul să fie otrăvitoare. Aș fi vrut să le prepar cu cartofi noi mici și rotunzi, dar cum la vremea asta nu se mai găsește așa ceva, i-am preparat așa cum îi aveam, ceva mai mari. Oricum, gustul lor este același, indiferent de mărime.
Se curăță ciupercile de pielițe și de filamente, se spală bine în câteva ape, se taie felii de 4-5 mm grosime și se sotează în unt topit, după ce s-a turnat mai întâi în tigaie uleiul de floarea soarelui. Se acoperă tigaia cu un capac și se lasă ciupercile să scadă la foc înăbușit, timp de 8-10 minute, după care se ia capacul și se mai lasă ciupercile pe foc, până ce scade lichidul pe care l-au lăsat.
Între timp se curăță ceapa, se spală și se taie rondele subțiri, iar cașcavalul se dă pe răzătoarea mare.
Cartofii se spală și se fierb în coajă, după care se strecoară de apa fierbinte și se lasă să se răcorească. Când s-au răcorit, se curăță de coji și se taie rondele cu grosimea de 7-8 mm.
Se unge o tavă termorezistentă cu unt și se pune primul strat de rondele de cartofi, se condimentează cu sare și piper și se pun rondelele de ceapă roșie. Se pun toate ciupercile sotate, împreună cu sosul de unt rămas în tigaie. Se adaugă rondele de ceapă și se acoperă cu ultimul strat, din rondele de cartofi.
Se condimentează cu sare și piper și se toarnă uniform deasupra, pe toată suprafața vasului, smântâna în care s-a adăugat și s-a mixat un ou.
Se acoperă totul cu un strat de cașcaval răzuit.
Se dă vasul la cuptor, la foc mediu, până ce preparatul se rumenește frumos și uniform. Atunci se scoate vasul din cuptor, se porționează și se servește cald, cu 2-3 linguri de smântână.
1
Pregătiți din timp ceapa, tăiată rondele și cașcavalul dat pe răzătoarea mare.
2
Puteți folosi și cartofi din recolta veche, dar cei noi fierb mai repede și au gust mai bun.
3
Nu tăiați rondelele de cartofi prea groase.
4
Este bine să curățați ciupercile de pielițe și filamente, mai ales dacă sunt mai închise la culoare, ca să nu înnegrească preparatul și să-i dea un aspect urât.
5
Înainte de a pune untul la topit în tigaie, turnați uleiul de floarea soarelui. Astfel, untul nu se va arde și nu va căpăta un gust rău.
6
Sotați ciupercile în unt, fără să mai adăugați apă. Ele vor lăsa apă suficientă și preparate înăbușit la început, se vor pătrunde exact cât trebuie.
7
Condimentați cu sare și piper, după gust.