Nu știu dacă rețeta este de la francezi sau așa se numește ea, pur și simplu. Cartofii franțuzești sunt, nu numai buni, dar și ușor de gătit, iar asta mi se pare cel mai important. Bucătăria și gusturile trec dincolo de granițele teritoriale...
Se fierb cartofii întregi și se lasă puțin la răcit, după care se curăță de coji.
Ouăle se fierb tari și se curăță de coji.
Se unge cratița cu ulei, după care se pun în ea cartofii fierți, tăiați rondele de câte 1 cm grosime, într-un prim strat, apoi brânza dulce, ouăle fierte tari, tăiate rondele, piper, o jumătate din cantitatea de smântână și o jumătate din cantitatea de telemea, răzuită fin. Se toarnă peste acest prim strat două linguri de ulei și se continuă cu cel de-al doilea strat.
Se aranjează al doilea rând de cartofi fierți tăiați rondele, se presară piper, se toarnă smântâna care a mai rămas, se pune restul de telemea rasă fin și la urmă, se acoperă totul cu feliile de șvaițer, stropite cu celelalte două linguri de ulei. Peste toată această compoziție, se toarnă cele două ouă bătute spumă.
Se dă la cuptor cam o oră sau până se rumenește frumos și scade smântâna (dar nu total, pentru că astfel mâncarea ar fi seacă).
Se servesc calzi. De regulă, mâncărurile cu cartofi se mănâncă fără pâine, dar cine vrea, nu-l poate opri nimeni...!
1
Cartofii franțuzești se lasă în cuptor până se rumenesc bine, dar trebuie să mai rămână puțin sos, pentru ca mâncarea să nu fie seacă.
2
Reîncălzită, această mâncare nu mai este la fel de bună. De aceea, e bine să faceți atât cât mâncați la o masă.
3
Rețeta nu conține sare, pentru că telemeaua este sărată. Cine dorește, poate să mai adauge sare, după gustul său, la consum.