Dacă tot am umplut borș de curând, m-am gândit să fac un borș de legume, dres cu smântână, numai bun pentru canicula aceasta...
Din ingredientele de mai jos a ieșit o oală de borș de legume de 4 litri.
Se curăță și se spală legumele.
Se alege, se spală, se zvântă și se taie mărunt frunzele de pătrunjel.
Păstăile se spală, se taie feliuțe, se opăresc și se lasă puțin în apa clocotită, pentru a ieși gustul puternic, după care se strecoară.
Mazărea se alege, se clătește și se pune la fiert pentru un clocot. Se aruncă apa și mazărea se strecoară.
Morcovii, pătrunjeii și țelina se taie în formele dorite (dar nu prea mici) și se pun cu apă la fiert, la foc iute. Se adaugă păstăile tăiate feliuțe și mazărea. Când este cazul, se spumuiește.
Între timp, se taie ceapa solzișori și se călește în ulei, la foc mic, dar numai cât să se înmoaie. Roșiile se spală, se curăță de semințe și se taie cubulețe, după care se pun la călit peste ceapă.
Se taie și cartofii cubulețe și se pun la fiert în oala cu legume. După un clocot-două, se adaugă ceapa și roșiile călite, cu tot cu uleiul în care s-au prăjit. Se mai lasă la fiert încă două-trei clocote, se adaugă borșul, se condimentează cu sare și piper și la urmă se drege cu smântâna amestecată cu un gălbenuș.
După un ultim clocot, se oprește focul, se presară frunze de leuștean și de pătrunjel, se pune capacul pe oală și se lasă mâncarea să "se odihnească" încă un sfert de oră. După acest interval de timp, borșul se poate servi, cald, cu pâine sau cu mămăliguță și cu un ardei iute, la rigoare.
1
Pentru că păstăile și mazărea au un gust foarte puternic, este bine să le dați un clocot, separat, în prealabil și să aruncați apa.
2
Cartofii fierb mai repede decât celelalte legume, așa că e bine să-i puneți ultimii la fiert.
3
Dacă borșul nu este suficient de acru, suplimentați cantitatea.