Bors de legume, dres cu smantana

de RODIMUR in Ciorbe, 24 Iul 2017 | 7405 vizualizari

 

Dacă tot am umplut borș de curând, m-am gândit să fac un borș de legume, dres cu smântână, numai bun pentru canicula aceasta...
Din ingredientele de mai jos a ieșit o oală de borș de legume de 4 litri.

 

INGREDIENTE

  • 6-8 cartofi
  • 50 grame mazăre
  • 10-12 păstăi verzi
  • 3 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1/4 țelină
  • 2 roșii
  • 1 ceapă
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • 1 legătură de leuștean
  • ulei pentru călit ceapa
  • sare
  • piper
  • 200 ml smântână
  • 1 gălbenuș
  • 0,500 l borș acru
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bors de legume, dres cu smantana:

Se curăță și se spală legumele.

Se alege, se spală, se zvântă și se taie mărunt frunzele de pătrunjel.

Păstăile se spală, se taie feliuțe, se opăresc și se lasă puțin în apa clocotită, pentru a ieși gustul puternic, după care se strecoară.

Mazărea se alege, se clătește și se pune la fiert pentru un clocot. Se aruncă apa și mazărea se strecoară.

Morcovii, pătrunjeii și țelina se taie în formele dorite (dar nu prea mici) și se pun cu apă la fiert, la foc iute. Se adaugă păstăile tăiate feliuțe și mazărea. Când este cazul, se spumuiește.

Între timp, se taie ceapa solzișori și se călește în ulei, la foc mic, dar numai cât să se înmoaie. Roșiile se spală, se curăță de semințe și se taie cubulețe, după care se pun la călit peste ceapă.

Se taie și cartofii cubulețe și se pun la fiert în oala cu legume. După un clocot-două, se adaugă ceapa și roșiile călite, cu tot cu uleiul în care s-au prăjit. Se mai lasă la fiert încă două-trei clocote, se adaugă borșul, se condimentează cu sare și piper și la urmă se drege cu smântâna amestecată cu un gălbenuș.

După un ultim clocot, se oprește focul, se presară frunze de leuștean și de pătrunjel, se pune capacul pe oală și se lasă mâncarea să "se odihnească" încă un sfert de oră. După acest interval de timp, borșul se poate servi, cald, cu pâine sau cu mămăliguță și cu un ardei iute, la rigoare.

TIPS-URI

1

Pentru că păstăile și mazărea au un gust foarte puternic, este bine să le dați un clocot, separat, în prealabil și să aruncați apa.

2

Cartofii fierb mai repede decât celelalte legume, așa că e bine să-i puneți ultimii la fiert.

3

Dacă borșul nu este suficient de acru, suplimentați cantitatea.

Daca ti-a placut reteta noastra "Bors de legume, dres cu smantana" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Bors de curcan in oala Zepter