Dupa reteta de Paine lipie bosniaca - Lepinja / Somun, va prezint astazi o reteta de desert foarte populara in Bosnia şi Herţegovina si nu numai.
Astazi, 21 noiembrie in Bosnia şi Herţegovina, se sarbatoreste semnarea Acordului de Pace de la Dayton (1995). Bosnia și Herzegovina a fost una din cele 6 republici ale Iugoslaviei.
Denumirea „Bosnia” vine de la așezarea geografică a regiunii prin care trece râul Bosna. „Herțegovina” a fost în trecut un ducat austriac („Herzog” însemnând „duce” în limba germană). Teritoriile au fost unite administrativ după ce Bosnia a fost ocupată de Imperiul Otoman în 1463, iar Herțegovina 20 de ani mai târziu.
Ca urmare a dominatiei turcesti de aproape 500 de ani, mancarea bosniaca este strans apropiata de cea turceasca, greceasca si a altor culturi culinare otomane si mediteraneene. Datorita anilor de dominatie austriaca, au aparut si cateva influente central-europene.
Cateva specialitati locale sunt cevapi, burek, dolma, sarmalele, pilaful, gulasul, ajvar si diferite dulciuri orientale : baclava, halva etc.
Vinurile locale provin din Hertegovina, unde clima este potrivita viticulturii. Loza hertegovineana (similara cu Grappa din Italia, dar mai putin dulce) este foarte populara. Rachiul de prune (rakija) sau de mere (jabukovaca) se produc in nord. In sud, distileriile produceau mari cantitati de coniac si erau furnizori pentru toate fabricile de alcool iugoslave.
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2016/11/baclava.html
Am folosit un vas de gratin de 30 x 20cm.
Incalziti cuptorul la 160°C.
Depliati foile de placinta. Topiti untul.
Intr-un castron amestecati migdalele, nucile, zaharul cu 2 linguri apa de flori de portocal, 1 lingura de miere, 2 linguri de unt topit si scortisoara.
In tava unsa, puneti o foaie de placinta pliata in 2. Ungeti foaia cu unt topit. Puneti deasupra o alta foaie pliata in 2. Ungeti foaia cu unt topit.
Turnati deasupra jumatate din compozitia cu nuci, etalati-o bine.
Acoperti cu o foaie de placinta pliata in 2. Ungeti foaia cu unt topit.
Depuneti restul compozitiei cu nuci, presati un pic. Acoperiti cu o foaie de placinta pliata in 2.
Ungeti foaia cu unt topit. Puneti deasupra ultima foaie de placinta si ungeti-o cu untul topit ramas amestecat cu o lingurita de miere. Intepati toata suprafata cu o scobitoare.
Decupati baclavaua inainte de coacere. Puneti migdale feliate pe fiecare bucata.
Dati la cuptor la 160°C, timp de 20 de minute, apoi 5-10 minute la 180°C.
Nu trebuie sa fie rumenita tare.
Intre timp, aduceti la fierbere mierea amestecata cu apa si cu o lingura de flori de portocal.
Scoateti din cuptor, varsati siropul deasupra si decorati cu fistic.
Lasati sa se imbibe o noapte. Puteti servi.
Este si mai buna dupa 48 de ore :) daca aveti rabdare!.