Baclavaua este un desert turcesc, dar cunoscuta si ca fiind prajitura nationala a Turciei, Greciei, Bulgariei si o gasiti si in alte tari din Balcani, Orientul Mijlociu....Eu am mancat-o prima oara acum vreo 7 ani, undeva intr-o fundatura din Turcia si tin sa va spun ca intradevar se gaseste in orice cofetarie din Turcia...nu conteaza cat de mare este orasul, sau populatia cat este de bogata.. veti gasi aceasta prajitura in cofetariile lor. Nu a fost chiar o dragoste "la prima degustare"...pt ca ele sunt ffff dulci si nu pot sa spun ca asta ma trage la o prajitura. Dar adaptata dupa gustul meu(adica cu mai putin zahar),pt ca-mi place nuca la nebunie, pt ca este simplu de facut si pt ca pofteam la ea de ceva vreme, i-a venit randul acestui desert...
Eu folosesc foile de placinta Linco pt ca nu am avut surpriza sa fie rupte, asa ca voi folositi ce aveti si ce va place.
Intr-o tava mare, sau tava mare a aragazului o ungeti cu unt topit. Puneti jumatate din foile din pachet, dar fiecare foaie o ungeti cu unt. Pachetul contine 12 foi, deci puneti 6 foi suprapuse, unse cu unt. Adaugati nuca prajita putin si macinata, o distribuiti pe toata suprafata foilor de placinta. Acum puneti si restul de foi peste nuca, unse fiecare in parte cu unt. Dupa ce ati terminat, cu varful unui cutit ascutit taiati prajitura in patrate sau romburi. Dati tava la cuptorul incins la 170-180 grade pt 30 minute, pana devina rumena si aurie.
Trebuia sa incep cu siropul, dar va spun acum, prima oara pregatiti siropul: puneti apa, zaharul cu mirodeniile pe foc si lasati sa fiarba 10 minute. Cat faceti prajitura siropul are timp sa se raceasca, asa ca atunci cand sunteti gata cu prajitura e gata si siropul.
Cand scoateti tava din cuptor o lasati cateva minute sa se racoreasca,5 minute este suficient si turnati cu un polonic sau lingura mai mare siropul peste prajitura. Lasati ca prajitura sa absoarba bine siropul si apoi serviti cu jumatati de nuca pe fiecare bucata de prajitura si stropita cu putina miere incalzita.
Pofta buna!!!
1
incalziti borcanul cu miere in apa fierbinte... aceasta cand se incalzeste devine mai usoara, mai fluida si asa nu veti pune miere prea multa si nici nu va fi asa de dulce