Mi-a luat ceva timp până să mă apuc de scris rețeta, pentru că un Babgulyas la ceaun nu faci în fiecare zi. E o nebunie!
Îmi amintesc cel mai bun Babgulyas pe care l-am servit în România, la Tășnad, pe terasa hotelului Alystra. Un castron plin de arome, foarte aspectuos și proaspăt.
Sunt de părere că n-are rost să te-apuci de gulyas dacă nu-l faci într-un ceaun mare și ars de-atâta gătit în el. Ceaunul face parte din ”ingredientele” principale.
Se face o tocăniță din carnea de vită și ceapa tăiate cuburi. Se adaugă cățeii de usturoi întregi, apoi legumele tăiate după bunul plac, foile de dafin și jumătate din cantitatea de chimen. Apa se adaugă treptat.
Când tocănița capătă consistență, se adaugă fasolea și afumătura tăiată bucăți potrivite, apoi restul de apă. Fasolea trebuie ținută în apă caldă cel puțin 3-4 ore înainte de-a o găti, astfel, Babgulyasul va fi gata într-un timp mult mai scurt.
Când apa scade și legumele sunt aproape fierte, adăugăm cealaltă jumătate din cantitatea de chimen, pasta de ardei iute și piperul. Potrivind astfel gustul, mai lăsăm la foc iute până când fasolea va fi fiartă și ea.
La final adăugăm sarea și verdeața de pătrunjel. Se servește cu ardei iute. Poftă bună!