Babgulyas la ceaun

de Rita Ilies in Vita, 18 Dec 2013 | 18033 vizualizari

 

Mi-a luat ceva timp până să mă apuc de scris rețeta, pentru că un Babgulyas la ceaun nu faci în fiecare zi. E o nebunie!
Îmi amintesc cel mai bun Babgulyas pe care l-am servit în România, la Tășnad, pe terasa hotelului Alystra. Un castron plin de arome, foarte aspectuos și proaspăt.
Sunt de părere că n-are rost să te-apuci de gulyas dacă nu-l faci într-un ceaun mare și ars de-atâta gătit în el. Ceaunul face parte din ”ingredientele” principale.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg și jumătate carne de vită
  • 700 g ciolan afumat
  • 1 kg fasole albă ( bob mare )
  • 10-12 l de apă
  • 5 linguri ulei
  • 2 cepe mari
  • 2 căței de usturoi
  • 5 morcovi potriviți
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 rădăcină țelină
  • 2 rădăcini păstârnac
  • 1 ardei gras
  • 2 roșii mari
  • 1 lingură chimen
  • 3 frunze dafin
  • frunze de pătrunjel
  • 1 lingură pastă de ardei iute
  • sare
  • piper
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Babgulyas la ceaun:

   Se face o tocăniță din carnea de vită și ceapa tăiate cuburi. Se adaugă cățeii de usturoi întregi, apoi legumele tăiate după bunul plac, foile de dafin și jumătate din cantitatea de chimen. Apa se adaugă treptat.

   Când tocănița capătă consistență, se adaugă fasolea și afumătura tăiată bucăți potrivite, apoi restul de apă. Fasolea trebuie ținută în apă caldă cel puțin 3-4 ore înainte de-a o găti, astfel, Babgulyasul va fi gata într-un timp mult mai scurt.

   Când apa scade și legumele sunt aproape fierte, adăugăm cealaltă jumătate din cantitatea de chimen, pasta de ardei iute și piperul. Potrivind astfel gustul, mai lăsăm la foc iute până când fasolea va fi fiartă și ea.

   La final adăugăm sarea și verdeața de pătrunjel. Se servește cu ardei iute.    Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Babgulyas la ceaun" nu uita sa-i faci un review.

Recomandari pentru tine si casa ta

Aparat de vidat VS3190X-01

- 400 lei
1099.99 lei
699.99 lei

COMENTARII (13)

Rocsi 1

18.12.2013, 21:39

Ioii ce bunatate

Panacris 1

20.12.2013, 10:21

Rita Ilies 1

20.12.2013, 10:48

Și-acum, pe frigul ăsta aș scoate ceaunul la treabă! Merită din plin!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Gulas vienez