Se stie ca sunt fan saraturi si ca le prefer in defavoarea dulciurilor.
Astazi va aduc o reteta de placinte cu aluat de casa, fara drojdie, extraordinar de gustos. M-am bucurat sa aflu de la cei care au incercat deja reteta, ca au fost tare incantati de reusita.
O reteta simpla si gustoasa, perfecta pentru un picnic al bucatarasilor!
Untul rece se taie cubulețe. Se pune într-un castron, se adaugă smântâna rece, ouăle și se frământă ușor. Se adaugă telemeaua rasă și făina. Se frământă bine până se omogenizează și se obține un aluat nelipicios. Se pune în folie alimentară și se pune în frigider pentru câteva ore. Eu l-am lăsat până a doua zi.
Umplutura se pregătește astfel: într-un alt castron, se fărâmițează bine telemeaua (se poate rade), se adaugă ricotta și smântâna. Se amestecă energic cu un tel, se adaugă oul. Se încorporează, apoi se adaugă grișul. Se amestecă.
Mărarul se spală bine, se toacă mărunt și se adaugă în compoziția de brânză, amestecând puțin să se distribuie uniform. Compoziția de brânză se pune la rece, în frigider, pentru câteva ore. Eu am lăsat-o până a doua azi, acoperită cu un capac.
După ce au stat la rece, și aluatul și umplutura se scot.
Pe un blat înfăinat, se întinde jumătate din aluat (restul se pune înapoi la rece).
Se decupează cercuri din aluat. Eu am folosit o presă pentru paste. Merge și manual.
În mijlocul fiecărui disc de aluat se așază o lingură cu brânză, se întinde puțin, apoi se presează marginile. Se așază fiecare plăcintă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Se procedează la fel și cu restul de aluat.
Plăcintele se ung cu ouă bătut (eu am folosit oul întreg, nu numai gălbenușul) și se pun la frigider o jumătate de oră.
În acest timp, pornim cuptorul, la 160 grade C (cuptor electric)-180 grade C la cuptorul cu gaz.
După ce au stat la rece, plăcintele se pun în cuptorul preîncălzit, la temperaturile specificate mai sus, eu am folosit funcția de coacere sus-jos, timp de 25 minute.
Se scot când devin rumene și lasă la temperat.