Ouăle umplute sunt un aperitiv ușor de făcut pentru mesele festive, dar și pentru cele de zi cu zi. Ai mei le apreciază foarte mult și trebuie să le prepar așa cum le place lor. După gustul meu, le-aș face și altfel, dar prefer să le prepar așa cum vor ei, pentru că-mi place să le fiu pe plac și să ofer de mâncare celorlalți.
Spre exemplu, eu le-aș umple și cu altceva și aș folosi o maioneză subțiată cu smântână, dar asta nu este pe placul lor.
Cantitatea de maioneză este dublă față de necesarul din această rețetă, așa că, dacă nu aveți nevoie de ea și pentru alte preparate, reduceți ingredientele la jumătate. Eu am făcut mai multă maioneză, pentru că am în vedere și un alt preparat.
Se fierb tari, 6 ouă. Se răcesc, se curăță de coji și se taie în jumătăți.
Pentru umplutură, se amestecă bine pateul cu gălbenușurile răzuite de la 4 ouă și cu untul. Se condimentează cu sare și piper, după gust,
Pentru maioneză se răzuie celelalte două gălbenușuri fierte, se adaugă muștarul, iar apoi se încorporează pe rând gălbenușurile crude. Se toarnă uleiul, puțin câte puțin și se amestecă întruna, până ce maioneza se îngroașă. Se adaugă zeama de lămâie, după gust și se încorporează bine, amestecând mereu, ca să rezulte o maioneză fermă, bine legată.
Jumătățile de albușuri se pregătesc pentru umplut. Dacă nu sunt suficient de adânci, se mai scobește puțin în interior cu un cuțitaș, pentru a-i da forma dorită.
Se umplu ouăle cu pasta de pateu pregătită, se pun pe platou, se decorează cu maioneză și apoi cu alte ornamente (feliuțe de măsline, feliuțe de gogoșari murați în oțet, frunze de pătrunjel sau de mărar...) în funcție de opțiuni.
Cine vrea, poate adăuga în umplutură castraveți murați în saramură, scurși de zeamă și tăiați fin.
1
Nu fierbeți prea mult ouăle, ca să nu se înverzească gălbenușurile.
2
Scoateți din timp untul din frigider, ca să se înmoaie puțin și să fie ușor de amestecat.
3
Folosiți muștar clasic, nu iute, nici dulce, ca să nu schimbați gustul obișnuit al maionezei.
4
Dacă este nevoie să scobiți interiorul albușurilor care nu sunt suficient de adânci, manevrați cu grijă cuțitașul, ca să nu le stricați.