Pentru o tartă dulce reușită, iată o rețetă de aluat fraged care se face ușor și care se poate păstra în frigider o zi-două, până ce aveți pregătite celelalte ingrediente. Nu veți da greș cu această rețetă, pe care am folosit-o de multe ori, și chiar am postat aici câteva tarte care au avut ca bază acest aluat fraged...
https://www.bucataras.ro/retete/desert-tarta-cu-crema-de-vanilie-si-capsuni-86845.html
https://www.bucataras.ro/retete/desert-tarta-cu-crema-de-lamaie-si-kiwi-reteta-nr-300-86869.html
https://www.bucataras.ro/retete/desert-tarta-cu-grilaj-si-crema-de-vanilie-84741.html
https://www.bucataras.ro/retete/desert-tarta-cu-branza-dulce-si-stafide-aurii-84736.html
https://www.bucataras.ro/retete/desert-tarta-cu-grilaj-si-crema-de-vanilie-84741.html
Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care aluatul stă la frigider, ca să se răcească/întărească.
Făina albă cernută se pune într-un vas pentru frâmântat și se face o adâncitură la mijlocul ei, în care se pun: oul, zahărul, vanilia, sarea și untul rece.
Se frământă mai întâi ingredientele aflate în mijlocul vasului, până ce zahărul, sarea și vanilia se dizolvă complet, după care se încorporează toată făina. Se frământă doar până la omogenizarea ingredientelor și până ce aluatul devine legat și nelipicios.
Din aluatul rezultat se face o bilă care se pune într-o pungă de unică folosință și se aplatizează, pentru a lua forma tăvii în care se va coace. Pentru tartelete, se pot porționa biluțele care se vor aplatiza cu sucitorul în momentul în care vor fi puse în tăvițele de copt.
Se dă aluatul, astfel pregătit, la frigider, pentru cel puțin 30 minute. La nevoie, aluatul poate sta în frigider și o zi-două, până ce sunt gata pregătite celelalte ingrediente pentru prepararea tartei.
După ce s-a întărit, aluatul se scoate pe planșeta înfăinată, se întinde cu sucitorul în foi de 5-6 mm grosime și se modelează, în funcție de mărimea formelor de copt. Se pune foaia de aluat în formă, se întinde bine pe fundul formei de copt și pe pereți și se înțeapă cu o furculiță.
Pentru ca aluatul să nu se umfle dezordonat, se acoperă aluatul din formă cu hârtie de copt în care se pun: boabe de fasole, grâu, orez,...
Se dau formele la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru 15 minute. Nu trebuie să se rumenească aluatul, ci doar să se usuce în formă, iar cînd sunt gata, se scot din cuptor și se lasă la răcit, înainte de a fi umplute și decorate, conform dorinței.
1
Frământați/mixați mai întâi oul și untul rece cu: sarea, vanilia și zahărul tos și abia apoi încorporați făina. Altminteri, riscați ca zahărul să nu fie dizolvat complet.
2
Pentru a face un aluat fraged, trebuie neapărat să folosiți unt rece.
3
Aluatul fraged trebuie preparat foarte repede, înainte ca untul să se topească.
4
Țineți aluatul fraged la frigider, aplatizat, în folie/pungă alimentară, pentru că astfel se va întări mai repede și va fi mai ușor de întins cu sucitorul.
5
Pentru tartelete, aluatul se poate păstra la frigider sub formă de biluțe, pe care le veți aplatiza în momentul în care le veți pune în formele de copt.
6
Aluatul fraged poate fi păstrat mai mult timp în frigider, în pungi/folii de plastic.
7
După ce întindeți aluatul în forma de copt, înțepați-l cu furculița, ca să nu se umfle dezordonat.
8
Aluatul fraged nu trebuie rumenit în cuptor, ci doar uscat. În caz contrar, el se va întări.
9
Nu puneți umplutura, înainte ca formele din aluat să se fi răcit complet.