Vreau sa va arat cum fac eu clatitele PAS CU PAS.
Pentru aceasta am cumparat 2 feluri de oua de casa si din pravalie, ca sa vedeti deosebirea in culoare .
Sau alta receta de clatite
Prima conditie – toate ingredientele – sa fie aduse la temperatura camerei.
Untr-un vas se toarna toate ouale, zaharul, sarea si se amesteca bine, se adauga jumatate de faina, se amesteca, se adauga jumate de lapte se amesteca, se adauga toata faina, tot laptele, apa calduta, untul topit sau uleiul si se amesteca vrea 3-4 minute pina obtinem o compozitie omogena ca o smintina. Vezi foto. Daca doriti adaugati putina vanilie.
Se lasa sa se odihneasca aluatul de clatite– cam 30 minute. E posibil sa se ingroase putin, se umfla faina (totul depinde de calitatea ei). In cazul acesta, amestecati aluatul de clatite cu 50 ml de apa calduta sau lapte si lasati pe vreo 10 minute sa se odihneasca. E necesar ca laptele sa fie gras.
La coacerea clatitelor este de preferat sa folositi o tigaie de otel - pt ca ea mentine o temperatura constanta uniforma si clatitele se obtin de o culoare frumoasa uniforma pe tot diametrul ei, nu se rup la intoarcerea pe cealalta parte in timpul coacerii.
Coacerea clatitelor:
La inceput se incalzeste bine tigaia la un foc mare timp de 2-3 minute. Intre timp pregatiti-va locul de munca. Este mai comod ca vasul cu aluatul de clatite sa se afle in dreapta voastra si a tigaii. Pentru a turna aluatul in tigaie e necesar sa avem un polonic, o paleta de lemn pentru intoarcerea clatitelor si o farfurie plata de un diametru mai mare pt a pune clatitele gata facute.
Dupa ce s-a incalzit bine tigaia cu uleiul turnat in ea sau a fost unsa bine cu o bucata de slanina incinsa pe furculita, se da un minut la o parte ca sa se raceasca si focul il dam la cifra 6 din 10 liniute. Aceasta conditie este obligatorie, daca vreti sa obtineti clatitele de culoarea pe care o vedeti pe fotografie.
Turnati in tigaie inferbintata bine, invirtind pe toate partile aluatul . Aluatul se repartizeaza pe tot diametrul tigaii si puneti-o la foc sa se coaca. Pentru a obtine culoarea respectiva din foto ea se coace - 1.5 min, apoi se intoarce cu paleta pe cealalta parte si se mai coace inca 20-30 secunde .
In general, clatita se coace cam 1 minut pe o parte si 30 secunde pe alta parte. Iara accentuez- depinde de rezultatul, care doriti sa-l primiti. Totul depinde -ce temperatura de coacere a clatitelor va avea tigaia. Aceasta este prima mea clatita din aluatul cu oua de casa. Vezi foto.
O scoatem si procedam mai departe cu aluatul din vas. Din cind in cind incalziti bine tigaia, lasati-o putin deoparte sa se raceasca si coaceti mai departe. Din prima reteta de aluat de clatite se pot coace cam 12-15 clatite, din aluatul de mai jos, 25-28 de clatite.
Clatitele se obtin foarte elastice si gustoase.
Daca tigaia este incinsa bine si nu o lasati deoparte sa se raceasca putin dar incepeti sa coaceti clatitele imediat, veti obtine o clatita toata gaurita de culoare maronie .
Din practica mea, clatitele se obtin cu gauri sau fara, mai maronii sau mai galbene, in functie de focul la care veti coace aluatul si in functie de materialul din care este facuta tigaia, adica totul depinde de temperatura coacerii a clatitelor.
Aici este expusa o reteta de aranjare a clatitelor.
1
Daca preparati cu oua de casa- aluatul se va fi de o culoare galbena frumoasa. Daca NU aveti, va sfatuiesc sa folositi colorantul ORANJ culinar- putin colorant dizolvat in apa sau o lingura de lapte si turnati in compozitia pt. clatite si amestecati bine.
2
In functie de diametrul tigaii veti turna o cantitate mai mare sau mai mica de aluat cu polonicul, adica polonicul va fi plin de aluat sau pe jumatate.