Pro
Cartoful are proprietăţi curative deosebite dintre care: atenuează simptomele diabetului, ale bolilor de inima, este folositor pentru cancerul de col uterin şi cel de prostată şi combate constipaţia.
Detoxifica organismul
Datorită conţinutului ridicat de potasiu, cartoful fiert pe abur sau înăbuşit simulează curăţirea toxinelor din corp. În acelaşi scop se recomandă şi un consum crescut de apă.
Împotriva gastritei şi ulcerului
Sucul de cartofi este un excelent calmant şi cicatrizant gastric, intervenind benefic împotriva afecţiunilor stomacale precum gastrita şi ulcerul. Înlesneşte funcţiile intestinale, este emoliant, antispastic şi diuretic. Se bea dimineaţa pe stomacul gol, diluat într-un pahar cu apă caldă.
Bun la reumatism
Reumatismul şi artoza pot fi atenuate datorită consumului frecvent de cartofi, deoarece aceştia stimulează eliminarea acidului uric.
Calmează nervii
Tuberculul maroniu are proprietăţi calmante, ceea ce-l recomandă persoanelor nervoase, stresate, care suferă de crampe stomacale sau insomnii.
Grăbeşte vindecarea după operaţii
Cartoful determină o ameliorare rapidă a stării generale, revitalizează ţesuturile şi grăbeşte astfel recuperarea.
Favorizează creşterea la copii
Medicii au descoperit de curând că tuberina, o substanţă ce conţine azot şi se găseşte în cartofi, susţine creşterea celor mici. Specialiştii recomandă consumul de cartofi noi, care sunt mai bogaţi în tuberină.
Contra
- cartofii trebuie consumaţi cu moderaţie de către persoanele cu diabet, pentru a nu depăşi porţia de carbohidranţi recomandaţi zilnic;
- cartoful poate provoca probleme digestive când este consumat în exces;
- persoanele care suferă de boli renale n-ar trebui să mănânce des cartofi din cauza conţinutului ridicat de potasiu;