Am uitat sa va spun in articolul anterior,ca vacanta aceasta a fost cel mai frumos cadou de ziua mea.Chiar nu-mi doream altceva.
Si pentru ca fetele erau curioase,am avut in bagaj si niste sandale sexy,pe care le-am incaltat pentru cina,dar n-am facut poza, sunt convinsa ca pozele cu locurile vizitate sunt mult mai interesante.
Dupa ce ne-am odihnit la umbra unui brad batran,pret de o ora,urcam iarasi prin padure,ajungem la o altitudine de 1050 de metri si ne indreptam spre rezervatia Tinovul Mohos sau „lacul cu muschi”.Lacul este si el format in craterul unui vulcan al aceluias Masiv Ciomatu Mare,dar are o suprafata de 4 ori mai mare decat cea a lacului Sf.Ana,adica 80 de hectare.Este de fapt o mlastina atipica,cenusa vulcanica s-a depus la suprafata,in timp pe aceasta s-a adaugat praf,formand un strat de turba –muschi care in timp a acoperit suprafata lacului.In prezent au ramas 20 de ochiuri de lac,dar se pot vizita doar doua.
Accesul in rezervatie se face doar cu ghid,contra unei taxe .Am avut parte de un ghid foarte simpatic.Ghidul ne indruma sa folosim potecile frumos amenajate,dar ne-a lasat sa incercam si senzatia de a calca pe stratul instabil de muschi,aveai impresia ca mergi pe o saltea de burete.Rezervatia adaposteste numeroase specii rare,pe langa varietatea speciilor de muschi de turba,copaci „miscatori” vechi de sute de ani (mesteacanul pitic sau cel pufos,pinul silvestru),roua cerului,bumbacarita,afine dar si plante carnivore , insectivore sau halucinogene.Exista si o planta a carei fructe seamana cu afinele si au efect halucinogen, care te poate face la fel de „fericit” ca si o doza de extasy,dar e musai sa-ti consumi „fericirea” la toaleta.Mai exista o planta care este de 10 ori mai otravitoare decat matraguna,la 72 de ore de la ingerare se descompune ,neputand fi depistata la autopsie.Ghidul glumea,spunand ca este „arma” perfecta pentru cei care vor sa scape de soacre.
Plantele carnivore perimate,pot fi periculoase doar pentru cateva ganganii, "limbile" lor otravitoare nu mai au puterea de altadata.
Copacii mici si contorsionati seamana cu bonsai,iar alaturi de potecile frumoase iti dau impresia ca esti intr-o gradina japoneza.
Ajungem si la ochiurile de apa,apa de un albastru intens,inspre negru.La prima „intalnire” parca-ti da fiori apa aceea intunecata,dar dupa ce te apropii îi vezi frumusetea,cerul albastru si copacii se oglindeau minunat in apa lacului.Iti venea sa spui „oglinda oglinjoara,nu-i asa ca-i cel mai minunat loc din tara”….uite ca fac si rime.
Un loc incantator care a supravietuit din epoca glaciara.
M-a surprins curatenia locului.Zona celor doua lacuri este administrata de o firma privata.Chiar daca aduc apa cu cisternele pana la acea inaltime,peste tot era curat,chiar si toaleta era mai curata decat in unele orase.
Pentru ziua de azi mai aveam un popas,Pestera Puturosul.De fapt ne propusesem sa vedem si cetatea Balvanyos,dar nu am mai ajuns,era deja tarziu.Aerul puternic ionizat al muntelui ne mai insoteste o bucata de drum.In drum spre Balvanyos,urcam la pestera,cam 850 de metri.I se mai spune si „grota puturoasa” din cauza emanatiilor de hidrogen sulfuros care se resimt foarte puternic.Mirosul de sulf te izbeste chiar inainte de a ajunge la ea.
Mi-au placut cararuile formate din radacini pietrificate,radacini care s-au intins la suprafata stancii,formand o „scara” care ne-a facut urcusul mai comod.
Baile uscate cu gaz,asa numitele mofete,sunt sanatate curata,sunt folosite pentru tratarea multor afectiuni.De altfel tratamentul cu sulf este folosit pentru tratament la sanatoriul de la Turia.Turistii ajunsi la grota,pot sta in pestera cel mult 10 minute pentru o sedinta,gazele pot fi periculoase.
Tot in apropiere se poate vizita si „cimitirul pasarilor” o grota lipsita total de oxigen,astfel pasarile care se aventureaza aici mor.
Cred ca am scris cam mult si iar o sa priviti doar pozele,macar ca si ele redau frumusetea locului.
Sper totusi ca ma veti insoti si mai departe in calatoria mea.