Dupa cum deja stiti,sunt o pasionata de calatorii prin tara.Inca mai am multe destinatii pe agenda,sper sa le bifez si pe acelea cat de curand.Vacanta a fost scurta,dar am petrecut-o intr-un mod foarte placut.
Prima destinatie a fost Baile Tusnad,de fapt masivul Ciomatu cu ale lui minunatii,locuri unice,fiecare cu propria legenda incantatoare.
Am pornit dis de dimineata,atat cat sa prindem rasaritul pe valea Somesului,locuri atat de dragi mie.Dimineata,cand ceata se ridica,peisajul este ireal de frumos.
Ajunsi la Baile Tusnad,am fost foarte dezamagiti,totul era in paragina,doar niste pensionari veniti pentru tratament.Oricum aveam doar sa ne cazam aici,asa ca am gasit totusi o pensiune civilizata in care sa poposim.Ne-am plimbat,am luat cina la „Moara la Fagadau” un loc interesant cu un patron vesel .Apoi ne-am odihnit ca sa fim pregatiti pentru excursia de a doua zi.Intentia noastra era de a ajunge la Lacul Sf.Ana pe jos,dar am fost sfatuiti sa n-o facem,deoarece sunt multi ursi pe traseu.O intalnire cu ursul ar fi fost interesanta,dar parca nu prea aveam curajul necesar.Se pare ca am fi avut nevoie,unii turisti chiar s-au intalnit cu ursii.
Asa ca am facut o parte din traseu cu masina,apoi pe jos,prin padure.Pentru cei care nu vor sa faca deloc miscare,contra unei taxe suplimentare,se poate ajunge cu masina pana pe malul lacului.Dar chiar e pacat,e atat de frumos prin padure.
Pe drum parcurs cu masina,ni s-a intamplat ceva amuzant.Ajunsi intr-o zona puternic magnetizata,soferului i s-a parut ca parca l-ar frana ceva,desi coboram o panta.A oprit masina,fara sa traga frana de mana si a coborat sa se uite la roti.Eu eram atenta sa n-o ia la vale,cand acolo ce sa vezi,masina a inceput s-o ia indarat,spre amuzamentul nostru.Cunosteam acest efect,exista asa ceva si in apropiere de Ocna Sugatag.
Lacul Sf.Ana este situat la o altitudine de 950 de metri si este unicul lac vulcanic intact din Centrul Europei, cu o suprafata de 19,5 ha.De aceea este si declarata rezervatie geologica si peisagistica,fiind amin tit in documente inca din anul 1349.
Drumul pana la lac este o adevarata incantare,umbra padurii oferind o companie placuta calatorului.Ajunsi in punctul de Belvedere,avem o vedere de ansamblu minunata asupra acestui loc.
Era o zi placuta ,cu soare exact atat cat era nevoie.La lac se facea plaja,am regretat ca nu ne-am luat costumele de baie pentru a „rapi” cateva ultraviolete la acea altitudine….poate data viitoare vom fi la fel de norocosi si mult mai inspirati.
Apa lacului era cristalina,de o puritate apropiata de cea a apei distilate.Nu exista izvoare,doar apa de ploaie alimenteaza lacul.
Primul lucru care ne atrage atentia este capela Sf.Ana,asezata la marginea padurii,capela care dateaza inca din secolul 12 si care este vizitata de multi pelerini.A devenit o traditie ca sub protectia Sf.Ana tinerii sa-si gaseasca aici un partener,iar femeilor care nu pot avea copii sa li se indeplineasca dorintele dupa un pelerinaj aici.Deci……am fost acolo…..
Si pentru ca totul este traditie si legenda,lacul are si el legendele lui.Una dintre ele spune ca in zona lacului se ascund spiritele unor zei pagani.Doi tineri urmau sa se casatoreasca.Fata,pe numele ei Ana,nu dorea acest lucru,deoarece parintii vroiau s-o casatoreasca din interes pentru averea tanarului.In seara nuntii,mireasa a fugit si s-a aruncat in lac,trupul ei neinsufletit nefiind gasit niciodata.Din aceasta cauza lacul poarta numele acestei fete.
Probabil v-am plictisit cu date,legende si istorie,dar pe mine chiar m-au fascinat aceste lucruri,aceste locuri pline de mister,uitate de timp si totusi atat de contemporane.
Pornim pe poteca in jurul lacului,savuram fiecare secunda.E greu de descris in cuvinte frumusetea acestui loc si nu pot decat sa ma bucur ca am reusit sa ajung aici.Mai departe ,va vor insoti imaginile deosebite,atat cat am putut surprinde.
Dupa ce ne-am impregnat retina cu frumusetea locului,am pornit spre un al loc la fel de minunat….Tinovul Mohos.Dar despre asta va povestesc mai incolo,dupa ce va obisnuiti cu povestile mele si va doriti sa va imprumut …adidasii.