Banala si umila, urzica se foloseste inca din antichitate pentru cure de sanatate. Urzica este de doua feluri urzica mare si urzica mica, de la ambele specii se recolteaza tulpinile foarte tinere si frunzele, care apar primavera devreme.
Urzica se recomanda pentru actiunea ei astringent, hematopoietica (stimuleaza producerea celulelor sanguine), usor hipoglicenianta, hemostatica (are vitamina K si taninuri), diuretica, antiseptica si stimulatoare a epitelizarii tegumentelor lezate.
Foarte important: urzica elimina acidul uric, clorurile si urea. E leacul ideal in tratarea gutei si a reumatismului si un bun depurative al tesutului conjunctiv. De retinut e faptul ca stimuleaza pofta de mancare, secretiile gastrice, intestinale si pancreatice. Este recomandata in anemia cu deficit de hemoglobin si eritrocite. Medicina traditionala o recomanda drept revulsiv si in stari reumatismale dureroase. Tinctura de urzica e dovedita eficace impotriva caderii parului.
Cum folosim urzicile
Cand sunt foarte tinere, urzicile sunt o salata minunata, asociata cu frunze de papadie si laptuci, amestecate cu o lingurita de ulei de masline si o jumatate de lamiae stoarsa.
Pentru un decoct impotriva caderii parului fierbi la foc mic 250 g radacini sau frunze intr-un litru de apa, in vas bine inchis timp de jumatate de ora, adaugi si cateva linguri de otet de mere. Cu acest amestec te speli pe cap o data pe saptamana.