Inca din copilarie am fost invatati ca, pentru a fi implinit, un om trebuie sa faca un copil si sa planteze un pom.
Si parintii nostrii, ba chiar si unii dintre noi, cei care am prins practica agricola ceausista , au/ am plantat copaci cu diverse scopuri: estetic ( in gradini personale si parcuri ), pentru uz propriu sau industrial ( pomi fructiferi in gradini si livezi ), pentru a respira aer curat , sau pentru delimitarea soselelor de zonele invecinate, mai ales in perioada de iarna, cand acestea sunt acoperite de zapada .
Ceea ce se intampla acum pe multe dintre soselele din Baragan imi lasa un gust amar si ma face sa ma gandesc daca voi ajunge cu bine la serviciu, pe perioada zapezilor. Se taie toti copacii care delimiteaza soselele dintre localitati, se distruge ceva util si frumos. Pe langa aspectul estetic , copacii de pe marginea drumurilor au si rolul bine definit de a intari solul, de a sustine marginile soselelor si de a le proteja fundatia de infiltratiile de apa provenite de la ploi si din topirea zapezii .
Dupa cum v-am mai spus, sunt navetista si fac zilnic 60 km pana la locul de munca . De cca 2 luni, in Ialomita, pe drumul ce leaga Municipiul Fetesti de comuna Movila si nu numai, te simti ca intr-o lume pustiita. Kilometri intregi de drum fara niciun copac . Parca esti in desert.
Motivatia : reducerea accidentelor. De parca nu soferii neatenti ar fi de vina, ci copacii de pe marginea soselelor. Ei bine, saptamana trecuta un autoturism era iesit in décor ( nu cunosc daca au fost victime, sper sa nu) tocmai pentru ca pe soseaua serpuinda ( pentru ca acest drum este ca un topogan continuu, cu multe urcusuri si coborasuri ) nu mai poti observa din timp curbele. Inainte, copacii te avertizau.
Nu pot fi de accord cu motivul invocat de autoritati, ci cred mai degraba, ca aceasta reflecta nepasarea si fuga de resposabilitatea intretinerii copacilor.
Si acum , dupa cca 2 ani, atarna din copaci crengi mari, uscate ( vezi foto ), rupte sub greutatea poleiului in iarna anului 2009. Crengi care la un vant mai puternic ar putea cadea pe sosea sau pe masinile aflate in trafic, provocand accidente grave. Doi ani nimeni nu a facut nimic pentru toaletarea copacilor. Pentru autoritati a fost suficient sa se degazeje doar carosabilul.
In fotografiile alaturate puteti face singuri diferenta intre trecut si prezent. Eu ma tem doar de viitor : de zilele cand zapada va viscoli pe sosea ( zona fiind si asa una din cele mai afectate , iarna ), de faptul ca marcajele de circulatie nu vor fi amplasate la timp si acolo unde trebuie, de faptul ca nici masinile de dezzapezire nu vor gasi drumul spre cei blocati in nameti.
Ramane doar sa ma rog sa fie totul bine. Amin!