La noi, popular pentru gatit este uleiul de foarea soarelui, dar alaturi de el exista si altele, care pot reprezenta o buna alternativa.
- Uleiul de masline extravirgin - este bogat in grasimi mononesaturate, cele care scad colesterolul rausi ridica nivelul colesterolului bun HDL in organism. Se foloseste la salate, pentru sotat sau la mancarurile preparate la cuptor.
- Uleiul de rapita - constituie o sursa bogata de acid alfa-linoleic, o grasime esentiala omega-3, care protejeaza sanatatea inimii. Aroma sa neutra si punctul inalt de ardere il recomanda pentru prajit sau copt.
- Uleiul de palmier - este un ulei rezistent la temperaturi foarte ridicate. Ca si calitati, acestanu patrunde in alimente, nu miroase, nu face fum si nu isi schimba culoarea. Este utilizat la prajit.
- Uleiul de porumb - se remarca prin continut bogat de vitamina E. Datorita punctului ridicat la care ajunge sa fiarba si a faptului ca nu isi pierde prea repede proprietatile, este indicat pentru prajeli, preparate la cuptor, dar si pentru salate.
- Uleiul din samburi de struguri - este un ulei aromat, obtinut odata cu producerea vinului. Se foloseste in salate, dar si pentru atitul in wok sau baie de aburi.
Preluat din revista Libertatea Retete.