Postul aduce numeroase beneficii,insa trebuie tinut cu grija,asigurandu-i organismului necesarul de substante nutritive.Inca din vremurile starvechi,o asemenea perioada de ''abtinere'' de la diverse alimente era respectata in mod regulat,atat pentru prevenirea,cat si pentru vindecarea diverselor boli,avand rolul de purificare a corpului,de eliminare a toxinelor.Practic,pentru fiecare aliment de origine animala pe care ne-am obisnuit sa il includem in alimentatia noastra cotidiana,exista un substituit vegetal.Astfel,in loc de lapte de vaca,putem folosi lapte de soia,in loc de carne,avem preparate din soia,pateul de origine animala poate fi inlocuit cu cel vegetal,iar branza,cu tofu - iar acestea sunt doar cateva exemple.
PROTEINE,NU DOAR DE ORIGINE ANIMALA
In ciuda diverselor mituri,a manca de post nu inseamna a elimina proteinele din alimentatie.Surse importante de proteine sunt si nucile,semintele,cartofii,painea integrala,orezul,spanacul,brocoli,alunele,mazarea,untul de arahide,tofu,laptele de soia si lintea.
Soia,spre exemplu,este unul dintre cei mai eficienti inlocuitori ai carnii,continand proteine,aminoacizi esentiali,acizi grasi Omega 3 si izoflavone,substante care previn bolile cardiovasculare si infectiile.
DE POST,DAR SI SATIOS
Un alt mit legat de consumul de alimente de origine vegetala este acela ca acestea nu satisfac nevoia de a manca pentru la fel de mult timp ca cele animale.
Fals - organismul se poate educa in acest sens.Daca se instaleaza insa senzatia de foame intre mese,aceasta poate fi combatuta in mod sanatos cu alune,fistic,seminte,migdale si caju,care pot,de astfel,constitui si o cina hranitoare.