Florile plantei de susan sunt albe sau rosii, iar semintele se coc la 12 saptamani de la semanare. Planta este taiata si stransa in manunchi, apoi pastaile se deschid usor.
Susanul este bogat in calciu (recomandat in profilaxia osteoporozei), fier si magneziu. Contine 50% ulei care are in compozitie cativa acizi grasi nesaturati, 20-40% proteine si o cantitate importanta de vitamina E, lecitina si niacina.
Are functii de detoxifiant si laxativ. previne caderea parului si durerile de cap.
Uleiul de susan este folosit in medicina traditionala asiatica, in masajele cu ulei.
Tahini este o pasta preparata cu susan macinat, folosit pentru a asezona carnea si mancarurile de legume din bucataria orientala. Aceasta pasta intinsa pe o felie de paine este o alternativa sanatoasa pentru salam sau marmelada. De asemenea, supele vor fi foarte bune condimentate cu tahini.
Gomasio este un amestec de susam prajit macinat si sare de mare. In Japonia este folosit drept condiment traditional. Se pune in mancare inainte de a fi servita, pentru a nu-si pierde aroma gustoasa. Se pastreaza la frigider si se consuma cat mai repede posibil.
susanul nu are miros, iar gustul este asemanator alunei, usor dulce.
Este folosit ca ingredient pentru paine si chifle, muesli si fulgi de cereale si dulciuri fel de fel. :)
Untul de susan este folosit in bucataria asiatica pentru a praji carnea si pestele crocant.
Uleiul de susan, din seminte de susan prajite, este folosit adesea drept condiment.
Se patreaza la loc uscat si racoros, altfel rancezeste.
Intreaga aroma a susanului va fi degajata atunci cand este prajit. Pentru a-i intensifica gustul, pentru o mancare picanta, se zdrobeste intr-o piulita cu putina sare.
Retete recomandate: