In acest articol vreau sa va vorbesc despre doua retete de fapt despre celebra supa crema de conopida Dubarry dupa numele celebrei Contese de Dubarry, amanta oficiala a regelui Ludovic al XV-lea, femeie stilata si inteligenta care stia sa dea niste banchete nemaipomenite si stia ca dragostea unui barbat trece prin stomac :). Al doilea aspect este despre cum tratam si prezentam materia nobila, gen fructe de mare, foie gras, caviar, etc....trebuie puse la rangul la care merita, tratatte ca atare si prezentate incat cel care le gust sa isi dea seama imediat ca are de a face cu ceva deosebit si trebuie sa fie atent la fiecare particula pe care gusta. Am invatat asta lucrand cu un mare chef care zice aca daca am servi caviarul cu polonicul nu ar mai fi caviar :) ar fi doar o pasta neagra...si avea dreptate.
Pentru supa de conopida reteta e simpla, in 20 de grame de unt se pune la calit o conopida intreaga spalata si desfacuta buchete , se adauga partea alba de la un praz si o lingura de faina , sare, piper alb si dupa aceea se completeaza cu 2 litri de apa sau bouillon de legume. dupa ce se fierbe bine pret de 20 minute retragem cateva buchetele si mixam supa, adaugam la sfarsit 200 ml lapte si 100 ml de smantana lichida si asezonam sfarsit cu sare si piper dupa gust.
Scoicile cutit de mare sunt foarte scumpe si rare, am inteles de ce sunt asa vazand cum se recolteaza, de pe faleza inalta sub bataia valurilor....Se gatesc ca orice scoici, cu putin vin alb, unt, usturoi, tija de telina si patrunjel pret de 2-3 minute pana se deschid, nimic mai mult ca sa nu le alteram gustul.
Fiind un produs nobil este pacat sa il servim ca atare, asa ca eu l-am combinat cu un amestec de legume crocante ( ardei rosu, ardei galben, zuchinni ) calite toate in putin unt si vin alb ca sa aduc un plus de culoare , textura si aroma si sa subliniez gustul scoicilor .
Prezentarea in sine este simpla, asezam in farfurie supa si garnisim 2 tije de scoici cutit de mare cu amestecul de legume si scoici, pentru un plus de gust aromatizam supa cu cateva ierburi aromate ( patrunjel, busuioc, tarhon si cu ulei aromatizat cu pasta de ierburi aromate si punem cu o lingurita din loc in loc pasta de ardei iute pentru un plus de aroma si culoare.
Et voilà in putin timp avem o reteta gastronomica , destul de simpla si cu siguranta de neuitat . Frumusetea vine mereu din simplitate si gustul din surpriza ... surprindeti pe cei care va gusta retetele cu un plus de aroma, de culoare, de picant.... o mancare buna trebuie sa trezeasca o emotie :) ca in viata !
Va imbratisez cu drag si va doresc pofta buna !