Putini sunt cei care apreciaza gustul rafinat al acestor mici vietati acvatice. Va prezentam beneficiile lor si o reteta interesanta de pizza cu scoici si calamar.
Scoicile pot fi socotite niste veritabile medicamente pentru multe afectiuni, eliminand riscurile unor reactii secundare nedorite, la fel ca in cazul altor remedii naturale.
Carnea scoicilor de apa sarata este utila in tratarea edemelor, a gusei tiroidiene, a secretiilor vaginale, hemoroizilor si eliminarea expectoratiilor. Scoicile de apa dulce pot fi benefice in tratamentul hemoragiilor si secretiilor vaginale, a congestiei globilor oculari si a diverselor eczeme si hemoroizilor.
Praful din carapacele scoicilor de mare este folosit cu succes in tratarea diabetului, edemelor, gusei tiroidiene, iar cel din scoicile de apa dulce poate fi de folos in tratarea tusei expectorante, a durerilor gastrice, a sughitului, vomei, secretiilor vaginale, eczemelor si inflamatiilor. Mucusul scoicilor de apa dulce poate fi de un real folos in diabet, arsuri si congestia globilor oculari.
Proprietatile medicinale ale scoicilor de mare sunt considerate de traditia chineza ca avand energie rece, mireasma sarata cu actiune directa asupra stomacului, stimuland, totodata, diureza, elimina mucozitatile, inmoaie tesuturile dure, impiedicand, astfel, formarea tumorilor.
Scoicile de apa dulce sunt utile pentru dezintoxicarea organismului, imbunatatirea acuitatii vizuale, precum si a functionarii ficatului si rinichilor. Praful din carapacea scoicilor de mare stimuleaza si el diureza, imbunatatind starea plamanilor si bronhiilor, actionand ca un antitumoral si expectorant.
Praful obtinut din carapacele scoicilor de apa dulce are tot energie rece, mireasma sarata, este expectorant, stimuland buna functionare a plamanilor, ca si a ficatului si a stomacului. Mucusul scoicilor de rau este benefic pentru imbunatatirea vederii.
Cateva retete clasice recomandate de medicii traditionalisti chinezi ar fi urmatoarele:
- Praful din carapacele scoicilor de mare se obtine prin coacere in cuptor si macinare foarte fina. In cazul scoicilor de apa dulce, ele (crude sau coapte) se curata de stratul negru, se spala bine si se macina.
- Se pot prepara niste tablete dintr-un amestec de usturoi strivit - ca pentru mujdei - cu praf de scoici. Persoanele care manifesta o vizibila stare de epuizare insotita de edeme pot lua cate 10 astfel de tablete, o data pe zi, cu apa calda.
- Amestecand praful de scoici cu untura de porc sau de pasare, se poate obtine un unguent excelent in tratarea arsurilor de gradul I.
- Combinand cate 7 grame de praf de scoici si praf de lemn dulce si dizolvand totul intr-un pahar cu apa calda, se obtine un preparat foarte util pentru tratarea ulcerului gastric si a hiperaciditatii gastrice.
- Alta metoda, mai recent studiata de medicii chinezi, pentru tratarea ulcerului gastro-duodenal cu nisa, consta in prajirea uscata a prafului din carapace cruda de scoica de apa dulce in tigaie de bronz (sau de lut), pana devine galben-bruna si administrarea a cate 1-2 gr, puse intr-un pahar cu apa calda, din ora in ora de 12-14 ori zilnic, timp de 6-8 saptamani.
- Consumul regulat de carne de scoici constituie un medicament minunat pentru tratarea limfadenitei tuberculoase cervicale si tiroidiene.
- Un preparat gustos din carne de scoici si arpagic (sau praz) este totodata remediul pentru tuberculoza pulmonara si transpiratiile nocturne excesive.
- Pentru bolnavii de purpura hemoragica (sindromul Werthof-Wichmann), este recomandabila o supa preparata din 30 gr praf de scoici, 4 gr coji externe de arahide si 6 curmale rosii fierte in 250 ml apa; supa trebuie bine fiarta, pentru a fi cat mai concentrata si se bea o data pe zi.
- In cazul eczemelor cu prurit ale copiilor, parintii trebuie sa fie pregatiti cu un unguent preparat din: carnea unei scoici de apa dulce coapta bine - pana se innegreste la exterior si devine galben-bruna la interior - se obtine un fel de praf fin, care se combina cu ulei de susan, pana capata consistenta unei creme moi. Cu aceasta se unge pielea in locurile afectate.
Asadar, avem toate motivele sa privim cu mai mult respect scoicile si sa gasim mijloace de a le introduce, macar din cand in cand, in alimentatia noastra.
In continuare, va prezentam un sortiment spectaculos de pizza, care va incanta cu siguranta iubitorii de specialitati mediteraneene: pizza cu scoici si calamar.
Dieta mediteraneana are la baza consumul de ulei de masline, fructe de mare, peste, cereale integrale, branza si iaurt, fructe si legume proaspete, miere de albine si vin rosu. Cei care comsuma alimente bazate pe dieta mediteraneana prezinta un risc minor de hipertensiune, ulcer, cancer, afectiuni genetice sau chiar imbatranire prematura, iar acesta este un fapt dovedit de specialisti.
Pizza a devenit un produs principal al afacerilor cu mancare la domiciliu sau al unor restaurante, fiind o optiune gustoasa si accesibila oricui, in acelasi timp. Astfel, afacerile culinare cu pizza beneficiaza de un succes enorm, mai ales daca sunt insotite si de posibilitatea comenzilor pentru pizza online. Putini stiu insa, ca pizza este, de asemenea, o mancare extrem de sanatoasa.
Iata ingredientele necesare pentru pizza cu scoici si calamar:
- usturoi uscat – 3 catei
- piper
- ulei de masline - 3 linguri
- scoici
- calamar
- sare
- oregano
Mod de preparare:
Se prepara un blat, dupa reteta clasica.
Se pune un strat subtire de ulei de masline si suc de rosii peste blat.
Ceapa si usturoiul se toaca marunt si se calesc in ulei de masline, apoi se adauga scoicile si calamarul maruntite, sare, piper si oregano.
Se toarna amestecul peste blatul de pizza si se asezoneaza din nou cu condimente.
Se da la cuptorul incins 20 minute si se serveste fierbinte.
Optional se poate aduga in combinatie si carne de sepie, pentru o pizza mai aromata.