Conform multitudinii studiilor in domeniu, alimentatia traditionala a popoarelor aflate in bazinul marii Mediterane se dovedeste exact tipul de dieta care asigura maximul de parametrii de sanatate pentru organism.
O echipa de cercetatori italieni, alaturi de colegii lor britanici, au stabilit recent, pe baza unor date sigure, faptul ca dieta mediteraneana este cel mai sanatos mod de a ne hrani, in cazul in care tanjim la o batranete inaintata si la o sanatate excelenta pe parcusul intregii vieti.
Dieta mediteraneana are la baza, in principiu, consumul de ulei de masline, fructe de mare, peste, cereale integrale, branza si iaurt, fructe si legume proaspete, miere de albine si vin rosu.
Carnea de vita, porc si pasare sunt evitate in mod traditional. De asemenea, bauturile alcoolice tari si produsele de tip fast-food sunt interzise cu desavarsire. Pe de alta parte, insa, spre deosebire de alte mancaruri de genul fast food, pizza poate constitui o dieta de-a dreptul sanatoasa, reprezentand un fel de mancare plin de substante nutritive. Este dovedit faptul ca o pizza gatita cu ulei de masline, sos de rosii, legume si grau integral scade risul de hipertensiune si previne atacul de cord.
Asa ca iubitorii de pizza se pot bucura de acest fel de mancare chiar daca doresc sa devina adeptii unei diete mediteraneene.
In ultimii ani, industria fast-food-ului si a mancarii gata preparate din Romania a explodat datorita consumatorilor care se bazeaza pe mesele rapide si usoare pe care le pot strecura in programul lor incarcat, efectuand comenzi online de mancare la domiciliu.
Pizza, una dintre cele mai populare si mai iubite tipuri de mancare gata preparata, a devenit un produs principal al afacerilor cu mancare la pachet sau al unor restaurante, fiind o optiune gustoasa si accesibila oricui, in acelasi timp. Astfel, afacerile culinare cu pizza beneficiaza de un succes enorm, mai ales daca sunt insotite si de posibilitatea comenzilor pentru pizza online.
In ceea ce priveste beneficiile unei diete mediteraneene, cercetatorii au adaugat dovezilor lor nu mai putin de 12 studii internationale de anvergura la care au participat peste 1,5 milioane de indivizi care traiesc in Spania, Grecia si Italia, persoane care au tinut acest tip de dieta timp de peste 18 ani. Datele acestor persoane, comparate cu cele ale englezilor sau ale americanilor au adus diferente majore in cadrul parametrilor de sanatate.
Cei care au consumat alimente bazate pe dieta mediteraneana au prezentat un risc minor de hipertensiune, ulcer, cancer, afectiuni genetice sau chiar imbatranire prematura, spre deosebire de ceilalti.