Sarea comuna este o substanta ce se intalneste pe tot globul: in depozite de roca subpamantene, in apa de mare.
Sarea din apa de mare se prepara prin evaporarea apei sarate in "gradinile de sare", la sfarsit ramanand doar sarea cristalizata. Sarea de roca este extrasa din minele de sare, apoi este macinata si cernuta. Exista sare cu mai multe tipuri de granulatie.
Sarea alba se obtine prin curatare chimica, sarea naturala avand culoarea gri.
Exista mai multe tipuri de sare: sarea cu iod si fluor (care previne aparitia gusei si deteriorarea dintilor), sarea fara sodiu ( este o sare de regim, sodiul fiind substituit de potasiu sau magneziu.Este folosita foarte putin, avand un gust amar) si sarea din ierburi (sarea este amestecata cu diferite condimente, usturoi, telina sau ceapa).
Este recomandat a se consuma cel putin 2 grame de sare pe zi. Sodiul este un element foarte important in homeostazia organismului, numarandu-se printre mineralele vitale.
Atentie insa la consumul mare de sare. Poate provoca cresterea tensiunii la persoanele sensibile la sodiu si la cele cu risc crescut la afectiunile provocate de circulatia sanguina.
Sarea se pune in orice fel de mancare, intensifica aroma mancarurilor si echilibreaza pana si mancarurile dulci. Este folosita ca si conservant, pentru ca impiedica formarea bacteriilor si a mucegaiului. Incetineste procesul de fermentare a painii si joaca un rol foarte important in procesarea branzei.
Retete recomandate:
Painici cu miez pufos si crusta de sare grunjoasa