Cand ies din oua sunt adevarate bijuterii vii, fine si fragile si totusi, atat de pline de vitalitate,piuind si miscandu-se cu viteza argintului viu ! Atunci nu-s mai mari decat nucile, dar cresc cu repeziciune si imediat isi preschimba 'hainuta' de puf cu pene mici. Fiecare panuta pare 'pictata' cu penita,cu o infinita migala, cu toate nuantele de platina, aur, cupru pana la negru intens, aceleasi culori apar si pe oua.
In Japonia anilor 1300 prepelitele erau considerate animale de casa si tinute in colivii pretioase, facute din fir de aur incrustate cu pietre pretioase. N-a trecut mult pana cand un imparat 'bolnav de piept' s-a tratat cu oua de prepelita si s-a insanatosit, fapt care a adus lauda si veselia intregii tari ! Asa incat, oamenii au luat aminte la aspectul tamaduitor al micutelor oua de prepelita, astfel ca in prezent acestea au ajuns un serios subiect de cercetare in marile institute ale lumii !
Niste oua atat de mici sa preocupe atata lume medicala, mai rar ! Sunt acum zeci de retete si cure pentru aproape toate bolile oamenilor (si acum, datorita internetului, sunt larg cunoscute, si multa lume face cure, si pe buna dreptate, pentru ca rezultatele sunt excelente!).
Desi, de cinci ori mai mic decat oul de gaina, micutul ou de prepelita are de 15 ori mai multa vitamina B2, de 6 ori mai multa vitamina B1, de 7 ori mai mult fier si de 5 ori mai mult fosfor....! Si nu numai atat: contine opt tipuri de aminoacizi esentiali pentru organismul uman (care nu pot fi sintetizati de om, asa ca nu se pot lua decat din alimentele care, desgur, le contin). Asa incat aceste oua nu numai ca revigoreaza si imbunatatesc tonusul general, dar sunt antitoxice, hipotensive, antiasmatice, antianemice, antialergice si chiar afrodisiace ! de aceea sunt recomandate intr-o gama foarte larga de afectiuni, de la anemii, migrene, pneumonii, astm bronsic, tuberculoza, pana la osteoporoza, impotenta, stari depresive si stimularea functiilor hepatice.
Asa spun specialistii in nutritie, medicii si cercetatorii si asta poate constata oricine daca le consuma ca aliment - sau face cura. Poate putina lume stie cat de minunate sunt pentru fragezirea tenului, pentru hidratarea si hranirea pielii, pentru atenuarea ridurilor si, in general, pentru mentinerea tineretii pielii. Este atat de simplu, dureaza 5-10 minute doar ! Dimineata se pune in palma un galbenus si putina miere zaharisita (in cazul tenului uscat) - sau cu pulpa unui fruct sau putina tarata si se intinde pe ten(pentru hranire-exfoliere). Dupa cateva luni efectul de intinerire a pielii apare negresit !
Dar, mie, personal, aceste oua imi plac pentru calitatile lor, comune, mediocre. Mie-mi plac pentru ca au gust superb, sunt estetice, deosebite si ma 'inspira' mereu...! De exemplu sa le vopsesc in culori vii si sa glumesc alegandu-le din platou ca sa le ciocnesc de Sfintele Pasti. Sunt grozave infipte in scobitori(alternate cu jumatati de rosii cherry,cubulete de cascaval si sunca,castraveti,etc si infipte intr-o rosie mare, rezultand un apetisant 'arici' care inveseleste masa). Daca le sparg (fara zgarcenie) in ciorbe sau supe, apar ca niste minuaturale ochiuri 'romanesti' si sunt cu sarg 'vanate' cu polonicul din oala ! De asemenea, ouale fierte si taiate feliute, amestecate cu putin ulei de masline(sau un pic de maioneza),gogosari sau castraveciori murati in otet fac o salata delicioasa(din care oricat ai manca nu-ti cade greu nici la stomac,nici la ficat,pentru ca digestia acestor oua este mult mai usoara) ! Iar omleta cu marar mult din oua de prepelita constituie un mic-dejun special, care confera buna dispozitie si o energie exceptionala intregii zile ! Asa ca, de la antreuri si pana la desert se pot gati in toate felurile,gustul lor fantastic da clasa oricarei mancari pe baza de oua si unde mai punem ca le putem consuma fara teama (nivelul colesterolului fiind foarte scazut in cazul oului de prepelita) !