Orezul este inca de acum 5000 de ani un aliment de baza al populatiei din din regiunile Asiei. Din zona asiatica, cultivarea orezului a fost preluata de greci, ajungand apoi in Europa de Sud si Africa de Nord. Cristofor Columb l-a dus cu el in Lumea Noua. In prezent s-a ajuns ca orezul sa fie a doua cereala consumata pe glob, dupa grau. Este o planta ce se adapteaza usor conditiilor de mediu, ceea ce a facut sa se raspandeasca usor in toata lumea.
Contine cea mai mare cantitate de amidon dintre toate cerealele. Este bogat in vitamina A, C si complexul B, in lipida, saruri si minerale: calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu, zinc.
Se intalnesc multe tipuri de orez, clasificarea cea mai impla facandu-se dupa forma ( cu bob lung si cu bob rotund) si dupa culoare ( orez alb si orez brun)
Orezul "paddy" este orezul proaspat recoltat, nedecorticat
Orezul "cargo" este orezul curatat de pleava
Orezul "semi-complet" este orezul ce a suferit o prima prelucrare, ce reprezinta aproximativ 75% din orezul paddy
Orezul alb este orezul la care s-a eliminat scoarta si stratul proteic
Orezul basmati este un orez cu bob lung, cu o aroma puternica ce se dagaja in momentul gatirii. Se foloseste la salate de legume si ca garnitura. Necesita un timp mai indelungat de fierbere, in jur de 50 de minute.
Orezul Thai este un orez cu bobul lung ce se foloseste indeosebi in zona asiatica. Ramane lipicios dupa gatire si fierbe repede, in circa 10 minute.
Orezul american este un sortiment cu bobul lung. Dupa gatite boabele raman separate, nu se lipesc intre ele. Este folosit ca garnitura langa mancaruri cu legume sau carne.
Orezul francez Camargue are bobul rotund, nedecorticat, cu o culoare roscata si cu gust intens de nuca. Este folosit in special la budinci, preparate dulci, dar si la salate sau ca garnitura langa mancaruri cu carne rosie sau peste.
Orezul brun este foarte bogat in fibre, minerale si vitamine din complexul B. Fierbe in aproximativ 40 de minute. Contine uleiuri nesaturate care ajuta la scaderea colesterolului.
Orezul italian Arborio este un orez alb ce are nevoie de mult lichid pentru fierbere. Boabele isi pastreaza forma in urma procesului de gatire.
Orezul japonez Sushi este foarte bogat in amidon si in timpul prepararii devine lipicios. Fierbe repede, dar trebuie pus la inmuiat cu jumatate de ora inainte de preparare. Se foloseste la prepararea sushi-ului, dar si la alte preparate din bucataria asiatica.
Orezul alb cu bob rotund devine lipicios in timpul fierberii, preparatele devenind cremoase. Se foloseste la preparate dulci, sufleuri, budinci sau pilaf.
Orezul salbatic are o culoare roscat-maronie si are un gust intens de nuca. Fierbe greu, iar in timpul fierberii boabele crapa. Se foloseste in amestec cu alte sortimente de orez, la salate sau garnituri.
Orezul integral este net superior orezului decorticat. Contine complexul vitaminic B, vitamina E, magneziu, zinc, are multe fibre alimentare si acizi grasi esentiali.
Datorita compozitiei sale orezul este un aliment usor digerabil, ceea ce-l face a fi recomandat in alimentatia copiilor, batranilor si convalescentilor. Este indicat in afectiunile intestinale, fiind de ajutor in indigestii, diaree sau toxiinfectii alimentare. Proteinele din orez au si proprietatea de a reduce crizele alergice alimentare.
Sfaturi pentru gatit:
- la fierbere se pastreaza proportia de 1:3, la o cana de orez, se pun 3 cani de apa
- pentru orezul brun si cel salbatic se va pastra proportia de 1:4, la 1 cana de orez se vor pune 4 cani de apa
- pentru a elimina o buna parte din amidon se va spala inainte de gatire in mai multe ape
- daca doriti sa dati o consistenta cremoasa preparatului adaugati la fierbere 1 lingura cu ulei