Risotto inseamna in italiana "orez mic" si reprezinta una dintre cele mai populare si gustoase mancaruri ale tarii lui Galileo Galilei. Desi exista numeroase variante, toate au la baza orezul italian care asigura reusita acestei retete.
Cum a ajuns orezul in Italia este ceva controversat. Se stie ca arabii au fost cei care au dus orezul in Sicilia si Spania si au permis raspandirea lui.
Orezul a fost adus in Valea Po in secolul 14, probabil din Spania si a gasit climatul ideal pentru a creste: pamanturi intinse, umiditate si ploi abundente. Cultivarea a devenit intensa in secolele care au urmat, iar orezul a ajuns sa fie reprezentativ pentru bucataria italiana.
Istoria risotto-lui
Legenda inventarii retetei de Risotto alla Milanese dateaza din anul 1574. Un tanar ucenic, pe numele sau Valerius lucra la vitraliile catedralei gotice Duomo di Milano. Se pare ca toata lumea il tachina pentru faptul ca el folosea sofran pe care ii adauga pigmentilor folositi, pentru a obtine o culoare mai intensa in pictura.
Satul de ironiile la care era supus mereu, Valerius s-a gandit sa intoarca gluma si a adaugat sofran in orezul ce avea sa fie servit la nunta stapanului sau. Dar ideea a fost atat de apreciata incat s-a raspandit in intreg orasul si a dus la aparitia felului de mancare atat de popular pe care il cunoastem acum.
Tehnica realizarii de risotto a aparut probabil fiind inspirata de modul in care se fierbea porridge-ul sau mamaliga romaneasca - in lapte, apa sau supa pana se inmoaie. De fapt, un fel de mancare din orez cu lapte si zahar "rixo in bona manera" (orez intr-un mod bun), a fost documentat in Venetia din secolul 14.
Risotto este o mancare simpla si hranitoare si usor de pregatit. Exista sute de feluri de risotto, variind felurile de condimente folosite pentru aroma; dar in toate retetele vei avea nevoie de patru componente de baza: soffritto (legume sotate), supa, condimente pentru aroma si orez italian.
Cum faci un risotto perfect
A face risotto este destul de simplu, dar e bine sa iei in calcul cateva indicatii:
- orezul nu trebuie sa fie spalat/clatit inainte de a fi gatit
- alege orezul potrivit in functie de ceea ce vrei sa pregatesti: Carnaroli pentru un risotto consistent, Vialone pentru un risotto all'onda si Arborio pentru toate tipurile de risotto
- ai nevoie de cam 75-100 grame de orez pentru fiecare portie
- foloseste o tigaie adanca si cu fund dublu pentru a distribui caldura uniform cand sotezi legumele
- incalzeste untul si uleiul de masline la foc mic si ai grija sa nu prinda o culoare maronie
- soteaza ceapa la o temperatura mica pana cand devine translucida, maxim doua minute amestecand incontinuu. Orezul de asemenea nu trebuie calit mult pentru ca apoi se intareste si isi pierd capacitatea de a absorbi condimentele
- cand orezul este calit un pic, se adauga vin alb sau rosu in functie de reteta
- secretul este sa folosesti o supa facuta in casa , pe care sa o aduci la punctul de fierbere inainte sa o adugi in orez
- fierbe risotto la foc mediu si amesteca mereu pentru a nu se prinde (el trebuie sa nu fie nici prea moale, nici prea tare, ci al dente, ceea ce dureaza cam 18-20 minute)
- cand este gata si opresti focul, indeparteaza risotto de pe ochiul de aragaz pe care a fiert pentru a opri procesul de gatire
Articol in parteneriat cu euforia.tv