Folosit de mii de ani pentru proprietatile sale medicinale, mai ales de catre coreeni si chinezi, ginsengul este astazi o planta recunoacuta pentru multele efecte benefice asupra starii de sanatate.
La fel ca multe alte plante medicinale, ginsengul vine sa ii ofera organismului un aport semnificativ de substante active foarte benefice. Astfel, ginsengul contine vitamine, mai ales din grupa B, saruri minerale, microelemente, amestecuri de saponine (ginsengozide) care se gasesc in numat de 30.
Este o sursa importanta de antioxidanti si totodata un leac impotriva bolilor declansate de actiunea radicalilor liberi, raspunzatori pentru degenerarea oxidativa, aparitia celulelor canceroase si formarea tesuturlor canceroase sau tumorale. Cu alte cuvinte, ginsengul are actiune anticancerigena. Impiedicand actiunea radicalilor liberi, ginsengul constituie si un leac pentru mentinerea in forma, prevenind astfel ridurilor, petele specifice varstei si alte semne aparute odata cu inaintarea in varsta. Adica o particica din ceea ce se cheama elixirul tineretii.
Gratie concentratiei insemnate de vitamine, ginsengul ajuta organismul sa fata fata eforturilor fizice si intelectuale, mai ales din perioadele foarte solicitante, in acest sens este ideal pentru studenti si elevi in perioada de sesiune. Mai mult de atat, stimuleaza activitatea cognitiva si imbunatateste memoria, fiind mult mai usor de retinut orice informatie care pe atunci era greu de memorat.
Si pentru ca reuseste sa stimuleze activitatea cerebrala, ginsengul reuseste sa previna episoadele depresie. Si putem spune astfel ca ginsengul creste si speranta de viata, intrucat depresia este o boala frecventa, dar cu putine sanse de recuperare la unii pacienti. Recidiveaza si imbraca diverse forme, in plus este tot mai prezenta.
Suplimentele din ginseng pregatesc organismul uman sa faca fata schimbarilor de mediu, motiv pentru care expertii il recomanda tuturor acelora care pleaca frecvent in deplasari, dar si acelora care urmeaza sa faca o exercusie intr-o tara exotica, nevizitata pana atunci si nu stiu la ce sa se astepte. Ginsengul reuseste astfel sa reduca nivelul de stres si sa ii permita organismului sa faca fata mai usor schimbarilor survenite inevitabil.
Este un leac si pentru aceia care prezinta o sensibilitate la nivelul mucoasei stomacale, prevenind ulcerul gastric si leziunile. Intra in sange si regleaza nivelul de glicemie, fiind o barbarie scoaterea acestuia din meniul diabeticilor.
Elimina toxinele din sange si ajuta organismul sa functioneze la parametri normali. Este astfel recomandat in afectiuni precum: diabet, ulcer gastric, afectiuni ale inimii, probleme cerebrale si renale,
Darpentru toate aceste beneficii se recomanda o doza de 1-3 pastile pe zi. In cura cu suplimente ginseng se mai fac si pauze si se respecta in detaliu precizarile de pe prospect.
Daca se doreste combaterea senilitatii la batrani, se recomanda o doza de 50 de mg de trei ori pe zi. Dar nu se recomanda aportul la persoanele care sufera deja de hipertensiune, boli grave cardiovasculare, asa cum este contraindicat femeilor gravide.
foto:http://www.chronicfatiguediagnosis.com