Dieta vegetariana este una extrem de sanatoasa. Va prezentam beneficiile acesteia, alaturi de o reteta excelenta de pizza pentru vegetarieni.
O viata sanatoasa reprezinta visul tuturor si, aplicand cateva principii simple, putem obtine o imbunatatire vizibila.
Un meniu vegetarian este o cale eficienta si placuta spre o sanatate buna. Acest stil de meniu este bazat pe o varietate mare de mancaruri satioase, sanatoase si, totodata, delicioase. Vegetarienii evita carnea si produsele derivate. Cei care includ lactatele si ouale in dieta se numesc lacto-ovo vegetarieni, iar cei care nu consuma nici aceste produse, vegani. Desi exista avantaje in optiunea pentru o dieta lacto-ovo vegetariana, o dieta exclusiv vegetariana sau vegana reduce drastic riscul multor afectiuni.
Un numar mare de studii arata ca vegetarienii au o tensiune mai mica decat non-vegetarienii, carnea din diete ridicand rapid si considerabil tensiunea.
Vegetarienii au un nivel mai mic al colesterolului decat consumatorii de carne, bolile de inima fiind raspandite intr-un grad mai mic printre acestia. Motivul e simplu: meniul vegetarian contine foarte putine grasimi saturate si o cantitate infima de colesterol.
Tipul proteinelor din dieta vegetariana are un avantaj important, acela ca inlocuirea proteinelor de origine animala cu cele din plante scade nivelul colesterolului din sange, chiar daca nivelul si tipul grasimilor ramane acelasi.
O dieta bogata in carbohidrati complecsi din plante si cu continut scazut de grasimi este cea mai buna pentru a controla diabetul. Evitarea grasimilor si a colesterolului este esentiala pentru diabetici, de aceea dieta vegetariana este ideala pentru acestia.
O dieta vegetariana ajuta la prevenirea cancerului. Studiile demonstreaza o injumatatire a ratei deceselor provocate de cancer in randul vegetarienilor. Cancerul la san este dramatic mai scazut in tarile in care dieta este bazata pe plante, regimul de carne crescand rata cancerului la san. De asemenea, vegetarienii au o rata a cancerului la colon mult mai mica, consumul de carne fiind asociat cu acesta mai mult decat orice alt factor al dietei. Continutul scazut de grasime si cel crescut de fibre din dieta vegetariana poate fi si explicatia pentru scaderea cazurilor de cancer la plaman.
Exista foarte multe motive pentru care multi consumatori prefera pizza altor tipuri de mancare disponibile pe piata. Cele mai importante motive includ natura versatila a pizzei, accesul usor la aceasta si faptul ca este o mancare sanatoasa cand este gatita ca la carte. O pizza ti-o poti comanda online, livrarea de mancare la domiciliu fiind extrem de utilizata in prezent, din cauza faptului ca avem din ce in ce mai putin timp liber sa ne ocupam cum se cuvine de pregatirea meselor.
Pe de alta parte, pizza iti ofera o paleta extrem de larga de gusturi si arome. De pilda, daca esti iubitor de branza, poti alege pizza cu branzeturi, daca esti vegetarian, exista optiunea pentru pizza vegetariana si, mai mult, exista o gramada de combinatii de arome si condimente care sa transforme pizza in cea mai delicioasa mancare pe care ai gustat-o.
Pizza gatita cu ulei de masline, sos de rosii, legume si grau integral scade risul de hipertensiune si previne atacul de cord.
Iata o reteta gustoasa de pizza vegetariana:
Ingrediente necesare:
Pentru aluat:
300 g faina
15 g drojdie
2 linguri ulei de floarea- soarelui
1 praf sare
150 ml apa minerala
Pentru compozitie:
200 g ciuperci
100 g masline verzi feliate
100 g masline negre feliate
2 ardei verzi
2 rosii
1 ceapa rosie
2 morcovi
200 g porumb
sare
piper
suc de rosii
ulei pentru tava
200 g cascaval de post
Modul de preparare:
Punem faina intr-un bol, alaturi de sare, drojdia inmuiata in apa minerala si restul de apa. Amestecam bine, formand un aluat consistent si foarte usor de modelat. Acoperim cu un servet de bucatarie, lasand apoi sa creasca langa o sursa de caldura.
In acest timp, spalam bine legumele, le curatam si le taiem in diferite forme – cubulete, fasii sau rondele.
Dupa ce a crescut, intindem aluatul cu sucitorul, ungem tava cu putin ulei, asezam foaia in tava si punem imgredientele. Stropim cu suc de rosii si presaram cascavalul ras. Introducem in cuptorul incins, iar, dupa ce s-a rumenit, servim alaturi de suc de rosii.