Multe persoane preferă să cureţe fructele de coajă, dar se pare că în coaja fructelor sunt stocate peste 60% dintre mineralele şi vitaminele pe care acestea le conţin, dar şi substanţe cum ar fi pigmenţi, resveratrol, enzime şi alte asemenea elixiruri vindecătoare. Datorită acestor substanţe-minune, coaja fructelor este un complex de concentrate vitale care, folosite cu un pic de ştiinţă, ajută la prevenirea şi la vindecarea unor boli mai uşoare sau foarte grave.
Cercetări recente au scos la iveală faptul că acidul ursolic, o substanţă din coajă mărului, oferă o mulţime de beneficii neaşteptate, de la stimularea creşterii de ţesut muscular până la menţinerea sub control a colesterolului şi a glicemiei.În medicina naturală tradiţională, coaja merelor este considerată un fel de panaceu, fiind folosită, de multe ori, cu un succes extraordinar, în tratarea celor mai grave boli, de la temutul cancer, până la delicatul domeniu al afecţiunilor psihice precum schizofrenia şi psihozele. Studii ştiinţifice recente confirmă tot mai mult aceste proprietăţi terapeutice cu totul speciale ale merelor, datorate, în mare măsură, substanţelor vindecătoare stocate în coaja lor. Aici, în coajă, găsim, de exemplu, vitamina C organică, care este printre cele mai puternice substanţe anti-cancerigene cunoscute. Apoi, cvercitina, una dintre substanţele care dau culoarea specifică cojii merelor, a demonstrat la rândul său nişte calităţi antitumorale ieşite din comun. Activitatea psihică este reglată de către vitaminele din complexul B aflate în straturile de la suprafaţa merelor, precum şi de unele flavonoide sau săruri de magneziu.
Iar merele nu sunt singurele fructe care au o coajă bogată în substanţe sănătoase. Alte fructe a căror coaja este bogată în substanţe sănătoase sunt piersicile, portocalele, bananele, lămâi, kiwi şi perele.
Coajă de la piersici este bogată în potasiu şi vitamina A care ajută la revitalizarea pielii, iar consumarea ei poate stimula sistemul imunitar, poate îndepărta toxinele din organism, poate proteja ochii de cataractă şi reduce riscul de cancer, boli de inimă şi artrită.
Coaja portocalelor conţine antioxidanţi puternici, cu adevărat super-flavonoizi, care pot reduce semnificativ nivelul de colesterol. Antioxidanţii din coajă sunt de 20 de ori mai puternici decât cei din pulpă, conform unui studiu realizat în SUA.
Ca şi piersicile, coajă de banană este bogată în potasiu şi antioxidanţi care menţin pielea moale şi catifelată. Un alt efect benefic al cojii de banană este faptul că extractul din aceasta poate ameliora depresia deoarece este bogat în serotonină şi poate fi bun pentru ochi deoarece conţine luteină - un antioxidant care protejează celulele ochilor de razele ultraviolete. Dar fiind faptul că nu consumăm coajă de la banană că atare (aşa cum facem cu merele sau piersicile) putem să fierbem coajă de banană timp de 10 minute apoi bem zeama răcită.
Coajă de lămâie conţine acid citric pe care îl folosim în varia scopuri: pentru a da o aromă mai deosebită mâncării, pentru a preveni ca fructele curăţate să se înnegrească, pentru a scăpa de mirosul urât din cuptorul cu microunde sau din frigider, etc.
Coajă de kiwi are de trei ori mai mulţi antioxidanţi decât miezul, având proprietăţi anti-cancer, antiinflamatoare şi alti-alergeni.De asemenea, luptă cu microbii, precum stafilococi şi E coli. Iar pentru că perişorii de pe coajă nu sunt chiar tentanţi pentru a fi consumaţi, puteţi combina fructul cu tot cu coajă într-o salată cu multe alte fructe sau se pot pasă cu tot cu coajă pentru un suc.
Coajă de la pară este plină de fibre şi conţine de asemenea şi vitamine şi nutrienţi în cantităţi mai mari decât miezul în sine. Este ceva mai groasă decât a celorlalte fructe, are un parfum foarte intens (dat de nişte substanţe aromatice cu potenţial vindecător foarte puternic) şi este o adevărată colecţie de minerale şi vitamine. Mai mult de 60% din vitaminele C şi A, din potasiul şi magneziul acestui fruct sunt concentrate în coaja perelor. Apoi, pieliţa groasă care înveleşte fiecare pară este, de fapt, un amalgam de fibre alimentare, adică de substanţe nedigerabile, care sunt extraordinare în reglajul greutăţii corporale şi în normalizarea digestiei, dar şi a tranzitului intestinal.
Coaja gutuilor este de asemenea bogată în vitamine şi foarte eficientă în tratarea tusei, a bolilor de plămâni, a bolilor pancreasului şi ficatului. Sâmburii şi cojile macerate în rachiu se pot utiliza pentru a opri sângerările şi se pot aplica extern pentru a grăbi vindecarea rănilor.
De asemenea, coaja sturgurilor este tot mai cunoscută ca medicament, datorită studiilor din ultimii ani, care arată că mai ales coaja strugurilor negri sau roşii conţine substanţe cu un potenţial vindecător extrem de puternic.
Acestea sunt doar câteva din fructele a căror coajă poate constitui un adevărat medicament. Mai există o mulţime de fructe cu efecte benefice pentru organism (unele dintre ele chiar nedescoperite încă), însă nu ar aunge câteva articole pentru a putea descrie proprietetile miraculoase a tuturor fructelor. Şi acum că am aflat câteva dintre motivele pentru care să consumăm coaja fructelor, un alt subiect de discuţie pentru un viitor articol ar putea fi: care sunt modalitatie prin care putem să folosim aceste coji pentru diferite afecţiuni sau pentru diferite tratamente.
Deşi scopul acestul articol nu este de a încerca să vă conving de ceva, totuşi sper că v-am influenţat pozitiv prin încurajarea consumului de coajă a fructelor.