Ciuperca tibetana sau ciuperca de iaurt

Postat de jolygina in Legume pe 14 Apr 2011 | 13677 vizualizari

Comentarii (35)

15.04.2011, 09:41

Incomplet si incorect.

Cum se prepară kefirul ?

Kefirul este o bautura din lapte fermentat, preparat prin introducerea granulelor de kefir in lapte de vaca, capra sau oaie. Kefirul traditional era facut in burdufuri care erau atarnate langa o usa. Oricine trecea pe acolo lovea burduful pentru ca laptele si granulele de kefir sa se amestece bine.
Se pun 1-2 lingurite de granule de kefir (cca.3-5 cm3) intr-un borcan de sticlă de 200 mg si se toarna 200-300 ml lapte proaspat, dulce, rece. Eu il pun chiar de la frigider. E de preferat lapte integral, nefiert. Avem aici, in oras, un fel de bancomate care iti livreaza laptele direct de la ferma, verivicat.
Se lasă 8 - 24 ore la fermentat (in functie de temperatura mediului ambiant), fara sa se inchida ermetic, ci numai cu un capac pus invers pe borcan. Laptele fermenteaza suficient si dupa doar 8-12 ore, are deja proprietatile benefice complete. Gusta si opreste fermentatia dupa intervalul optim in conditiile de temperatura de la tine din casa. Daca vrei sa faci de pe o zi pe alta sau pleci 2-3 zile si vrei sa nu fermenteze atat de repede, il pui la frigider cateva ore si il scoti cand consideri ca trebuie ca sa aiba timp sa se faca. Eu am o lingurita de plastic cu coada lunga cu care mestec in borcan de 2-3 ori pe zi. Mai ales daca laptele e gras, granulele de kefir imi ramane in stratul de la suprafata si laptele de la fundul borcanului nu se face. La inceput, pana te obisnuiesti cu timpul de preparare, poti gusta cand mesteci in borcan sa vezi daca iti place la gust sau il vrei mai acrisor.

Pentru consum, se strecoara laptele fermentat, devenit kefir, printr-o sita de plastic cu diametrul orificiilor cat mai mic. Eu am o sita de plastic cu orificii lunguiete. Se pastreaza intr-un vas de sticlă sau plastic, la frigider. Granulele de kefir din sita se spala sub jet de apa rece de ramasitele laptelui fermentat, apoi se reaseaza in borcanul spalat si se toarna o noua portie de lapte dulce, crud, nefiert.
Este foarte important sa se procedeze asa in fiecare zi, altfel granulele de kefir nu se dezvolta, capata o culoare maronie, nu mai au proprietati benefice si pot muri. Cand granulele de kefir sunt bine ingrijite, sunt albe ca laptele si in aproximativ 14-21 zile volumul acestora se dubleaza. Atunci trebuie impartite in doua si surplusul il dai la cine mai are nevoie.
Toate ustensilele care se folosesc la prepararea kefirului, precum si vasele in care fermenteaza sau se pastreaza kefirul trebuie sa fie din sticla, portelan sau plastic.
Se poate consuma asemenea iaurtului sau laptelui batut. Nu exista nici un fel de efecte secundare. Nici macar inghitind o parte din granulele de kefir nu se intampla absolut nimic, se vor elimina prin scaun, nedigerate; ciuperca nu poate trai in intestinul omului.

Ca tratament se consuma 100 - 500 ml kefir pe zi, de preferat pe stomacul gol (exceptie facand gastritele hiperacide, ulcerul gastric sau duodenal – cazuri in care e bine ca kefirul sa se consume dupa masa sau in paralel cu paine prajita, biscuiti etc. care absorb acidul gastric; totodata, nu se vor bea cantitati mari deodata, ci se va consuma cu linguriţa… pauză… o nouă lingurita etc.


Reactia organismului la kefir

In primele zile activitatea stomacului se intensifica brusc, se pot forma gaze din abundenta si nu se recomanda consumul kefirului dimineata pe stomacul gol (in aceasta prima faza).
Uneori scaunul este mai moale si des, mai ales in cazul persoanelor care sufera de constipatie. La bolnavii de ficat si rinichi s-au semnalat si unele senzatii mai neplacute. Dupa 2 - 3 zile aceste reactii inceteaza si se amelioreaza activitatea intregului organism.
Personal nu am avut nici un fel de reactii neplacute, dar cunosc persoane (cu constipatii cronice sau mari consumatoare de carne) care au avut nevoie de cateva zile pana au reusit sa-si echilibreze flora. De aceea recomand sa se inceapa cu kefirul de vineri seara, cand nu trebuie sa pleci in calatorii.
Este foarte indicat consumul de kefir mai ales in perioadele tratamentului cu antibiotice, cand flora intestinala este dezecilibrata si are nevoie de ajutor. Poate inlocui cu succes Biotics-ul care se da de obicei in paralel cu tratamentul antibioticelor.

15.04.2011, 09:43

Ce este kefirul?
Kefirul este o bautura fermentata din lapte. Cuvantul kefir se spune ca ar fi originat din cuvantul turc “keif” care inseamna “sa te simti bine”. Kefirul dateaza cu multe secole in urma, fiind intalnit la ciobanii din Muntii Caucaz ce carau lapte in burdufuri de piele, in care fermenta in iaurt acidulat acrisor. Elie Metchnikoff, un biolog laureat al Premiului Nobel de la Institutul Pasteur a sugerand ca lactobacilii ar putea contracara efectele de putrefacţie din metabolismul gastrointestinal. Acest cercetator atribuia longevitatea locuitorilor din Munţii Caucaz pe seama consumului de lapte acru.
In timpurile moderne se manifesta un interes crescut in cercetarea probioticelor si in particular a proprietaţilor curative ale diverselor forme de lapte fermentat, precum ar fi kefirul.

Cultura de kefir

Exista doua tipuri de kefir: kefirul de apa – granule mici, transparente care fermenteaza in apa indulcita; kefirul de lapte - granule de culoare alba sau a smantanii, care arata mai degraba ca o conopida, fermentand in lapte.
Kefirul este o cultura vie, o simbioza complexa formata din mai bine de 30 de microflore ce formeaza granulele in conglomerate asemanatoare structurii unei conopide (numite uneori plante) din lapte. Acestea cresc pe masura ce cultura fermenteaza laptele, generand noi granule in proces. Kefirul adevarat din cultura vie este un proces autopropagandu-se la nesfarsit.
Micro organismele prezente in granule cuprind bacterii de acid lactic, Lactococcus lactis subsp. lactis, Streptococcus thermophilus, Lb delbrueckii subsp. bulgaricus, Lb helveticus, Lb casei subsp. pseudoplantarum and Lb brevis, o varietate de drojdii, precum Kluyveromyces, Torulopsis si Saccharomyces, bacterii de acid acetic, printre altele. Asigurand kefirului excelente calitaţi de conservare
oprind bacteriile de putrefacţie care altfel ar coloniza laptele. In teste de laborator, s-a dovedit ca acestea inhiba atat salmonella cat si E.coli.

Kefirul si sanatatea

Kefirul are numeroase bine cunoscute beneficii pentru sanatate. Deţinand proprietati antibiotice si antifungale. Fiind folosit la tratamentul unei varietaţi de boli, incluzand desordini metabolice, ateroscleroza, alergii, tuberculoza, cancer, digestie defectuasa, candidoza, osteoporoza, hipertensiune, HIV si boli cardiace. Vi s-ar parea straniu ca o bautura conţinand drojdii ar fi buna la tratarea candidozei insa s-a dovedit de ajutor pentru multi oameni, atat prin restaurarea unui mai bun echilibru in flora intestinala cat si datorita faptului ca unele elemente de microflora distrug Candida Albicans. Nu toate drojdiile sunt daunatoare.
Pe langa bacteriile benefice si drojdii, kefirul contine multe vitamine, minerale, aminoacizi si enzime. In particular calciu, fosfor, magneziu, B2 si B12, vitamina K, vitamina A si vitamina D.
Triptofan, unul dintre amino acizii esentiali care abunda in kefir, este bine cunoscut pentru efectul sau calmant asupra sistemului nervos. Deoarece kefirul are de asemenea calciu si magneziu in abundenta, minerale importante pentru intretinerea unui sistem nervos sanatos, kefirul in dieta poate induce o deosebita calmare a nervilor.
Abundenta enzimelor aduce inca si mai multe beneficii sanatatii, in special in cazul oamenilor cu intoleranta la lactoza, dintre care multi pot tolera kefirul fara dificultate, atata vreme cat kefirul este crud si nu gatit (procesul de gatire distrugand enzimele).

Referinte:
Lactic acid bacteria and yeasts in kefir grains and kefir made from them. J Ind Microbiol Biotechnol 2002 Jan;28(1):1-6 .
Inhibitory power of kefir: the role of organic acids. J Food Prot 2000 Mar;63(3):364-9
Antibacterial activity of milk-fermenting bacteria. Vet Med (Praha) 1990 Mar;35(3):187-92
The Caucasus Kefir. Dr. Lee Lorenzen, Biochemist

15.04.2011, 09:56

Mihaela, nu mai bine ai face un articol cu aceste informatii? Sa le gaseasca mai usor cei interesati.

Lau

Lau
15.04.2011, 10:24

15.04.2011, 12:53

Bravo Mirela!

15.04.2011, 15:16

bine fetelor sa rectific este asemanator kefirului ,un iaurt obtinut din aceasta ciuperca,specificand binenteles ca este asemanatoare chefirului

15.04.2011, 16:16

da nu ne spui si noua de unde facem rost de aceasta ciuperca ?

15.04.2011, 16:40

Miha, si eu am o astfel de ciuperca si imi place la nebunie kefirul produs! Am inteles ca "se zice" ca nu e voie sa o vinzi, pentru ca o sa moara, trebuie atunci cand se inmulteste sa daruiesti si altora e tare draguta si harnica, creste asa de repedeee

16.04.2011, 18:11

ninaaasa cum a spus anamaria se daruieste daca esti din bucuresti iti dau cu cea mai mare placere ,se gaseste si de cumparat dar este destul de scuma
eu am scris acest articol cu intentia de a darui celor care nu au ,nu pentru a naste niste contraziceri

17.04.2011, 11:57

bine facut joligina si multumim pt informatii si cand vin in co trec pe la tine sa iau si eu ciupreca miraculoasa pt nepoti multumesc inca odata

17.04.2011, 11:59

St.Mihaela te-ai repezit ca fata la maritat si cu iertare te rog dar Miha are perfecta dreptate

17.04.2011, 18:26

multumesc mamie elena ,va astept sa va dau cand veniti

17.04.2011, 18:32

miha nu vreau sa fiu rautacioasa dar iti dau dreptate

18.04.2011, 14:12

Am postat in comentarii ce stiu eu si ce functioneaza mai bine la mine, nu am gasit de cuviinta sa mai scriu inca un articol pe tema asta. Daca doriti, puteti lua ce am scris si face articolul dorit.
Ciupercuta, adica cultura de kefir, v-o pot da gratis daca sunteti din Timisoara sau v-o pot trimite prin Posta Romana, costa 7-9 lei si face 3 zile pe drum sau cu un curier rapid, costa undeva la 25-29 lei si ajunge in 24 ore.
Am trimis in toata tara cu Posta din toamna, iarna si pana acum 2 saptamani si a fost OK, dar acum, cum au venit caldurile, nu stiu cum ar fi mai bine.
PS: Daca "m-am grabit ca fata mare la maritat" a fost doar ca sa ofer si altora informatiile pe care le detin eu. Puteam foarte bine sa "nu doresc nici eu sa fiu rautacioasa", dar sa fiu, dupa modelul de mai sus, si sa comentez ca daca cineva se apuca sa scrie articole, macar sa se intereseze inainte daca are habar despre ce scrie.

18.04.2011, 19:27

din acelas motiv am scris si eu acest articol draga stmihaela ,pentru cei care o vor sa le-o daruiesc gratis ,nu cu bani ,prin posta trebuie transoprtata in conditi putin mai speciala altfel nu o sa ajunga intraga ,
daca vroiai sa o daruiesti si sa faci bine ,puteai sa ostezi si tu acest articol ,si sa o daruiesti

18.04.2011, 19:31

ea trebuie congelata ,daca nu o folosesti altfel capata o culoare galbuie si nu mai o sa fie buna ,in privinta deci sa faca trei zile pe drum nu stiu cum ar ajunge ,dar daca tu zici ca e buna probabil ca asa e
asa cum a zis ana maria nu este bine sa o vinzi ci sa o daruiesti

18.04.2011, 21:19

Of, draguto, te rog sa ma ierti daca te-am jignit. Nu ai nici o vina daca au aparut comentarii rautacioase, intentiile tale au fost chiar bune.
Eu am trimis prin posta asa: intr-o pungulita alimentara am pus cultura cam pentru jumatate de litru, cam o cana de lapte mai slab si am inchis punga rotind-o bine sa iasa aerul din ea, dar sa lase loc culturii daca o sa fermenteze. Am facut nod la capat. Punguta am pus-o in alte 3-4 pungulite legate separat, in caz ca totusi curge din prima punga. Am pus totul intr-o cutie mai mica, cat sa nu se zguduie de la drum, invelite in servete de hartie de bucatarie. Adresa pe ele, legate cu sforicica si drum bun. La posta am declarat pe formular ca sunt bulbi de planta, ca altfel riscam sa nu ii primeasca. Am trimis odata cu curierul rapid si nu mi-au acceptat la Fan Courier coletul cand am spus ce contine, asa ca nu am mai riscat.
Eu trimit din octombrie anul trecut si toate culturile au ajuns cu bine, acum fac kefir si sunt sanatoase. Cu cele de apa am inteles ca e mai riscant, sunt mult mai sensibile.
Si eu dau ciuperca gratis, in sensul ca nu vand. Preturile pe care le-am mentionat sunt tarifele de transport percepute de Posta sau curier rapid, cu plata la destinatie. Ce trimiteam prin Posta Romana, pana acum, plateam eu la expediere, ca era doar 2,40 lei, fata de 7 sau 9, nu stiu exact cat, la destinatar. Deci era chiar gratis Doar ca mi s-au intors 2 colete neridicate pentru care am platit tot eu o diferenta de aproape 7 lei la posta, iar ciuperca murise, ceea ce m-a suparat destul de tare.
De conservat inca nu am conservat nici o cultura. Am auzit de ambele variante, prin uscare intre 2 hartii in loc racoros si uscat, cu pastrarea apoi intr-o cutie de carton, la racoare. Revenirea se face punand cateva ture ciuperca in lapte pana are un aspect normal si kefirul arata ca un iaurt. Soacra mea a facut-o, are intr-adevar o culoare galbuie. Am citit si de congelarea, pentru 3 sau 6 luni. Nu am apucat sa conserv inca pentru ca nu apuc sa imi prisoseasca, deci despre asta nu pot vorbi. Si acum astept sa faca pui cultura mea ca sa trimit la Iasi si Vaslui, duminica a plecat un pachet la Reghin...

03.05.2011, 20:09

eu am trimis prin Posta Romana,intr-o cutiuta mica de pastile in care am pus si lapte. Am impachetat-o bine si am pus-o intr-o cutiuta. Vreo 2 lei si ceva m-a costat. Am mai trimis si prin plicuri cu bule,dar fara lapte si toate au ajuns cu bine, Intr-adevar,se daruieste.

04.05.2011, 08:41

Buna ziua
Ma numesc Argentina Stranschi sima bucur ca v-am gasit adresa de e-mail pentru a va scrie.Sint abonata la news letter al site-ului Bucataras.ro si sint extrem de multumita de ce am gasit postat pe el.Imi place sa gatesc si sa maninc pe cit pot sa maninc sanatos. Am gasit pe site despre aeasta ciuperca si m-ar interesa si pe mine s-o obtin si s-o dau mai departe.Ma bucur ca sinteti in Bucuresti si daca este posibil, as dori si eu o cultura din aceasta ciuperca.Eu locuiesc in Bucuresti, asa ca atunci cind veti putea sa ma ajutati si pe mine cu o cultura de ciuperca,putem sa vorbim la telefon si sa ne intilnim si s-o iau personal.Va multumesc anticipat si astept un raspuns de la dumneavoastra.
Argentina Stranschi
P.S.Adresa mea de e-mail este:[email protected]
Telefonul meu: 0722554193
Inca o data va multumesc anticipat
Argentina Stranschi

Lau

Lau
08.05.2011, 10:10

gina as dori sa stiu si eu de unde pot face rost de ciuperca?

Ina

Ina
08.05.2011, 10:27

Ce interesant
Vrea Costel ciuperca!!!! Mie cine-mi trimite ramburs ?

11.05.2011, 19:03

gata fetelor ,sper ca ati primit mesajul meu
acum astept sa ne intalnim

08.06.2011, 14:13

Foarte interesant. Am mai citit despre aceasta ciuperca cu care se prepara kefirul insa nu stiu de unde as putea sa-mi procur.

30.11.2011, 08:19

as dori si eu aceasta ciupeca, daca cineva vrea sa-mi doneze sau contra cost ,adresa de mail este [email protected]! multumesc!

09.02.2012, 01:14

Buna seara.Ma numesc Diana,sunt din Timisoara si ma intrebam daca este cineva care ma poate ajuta sa fac rost de aceasta ciuperca.Am psoriazis de aproape 10 ani si o cunostiinta mi-a spus despre cineva care si-a ameliorat foarte mult boala cu ajutorul ei.Ma poate ajuta cineva?Va multumesc!Adresa mea de e-mail este [email protected]

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Piept de porc in saramura, la borcan - reteta simpla, fara fierbere

de vasimur 4

ieri la 19:05

Tiramisu cu pișcoturi de casă - Desertul care te cucerește prin gust și aromă

pe 03.01 la 10:46

Orez cu lapte - Rețeta delicioasă pentru desertul copilăriei

pe 03.01 la 10:38

Pișcoturi de casă - Rețeta simplă și ușoară

pe 03.01 la 10:32

Khachapuri - Plăcintă tradițional georgiană cu brânzeturi

pe 31.12 la 10:43

TOP
utilizatori

RODIMUR

2166 puncte

Catalina L

1672 puncte

Rocsi

1388 puncte

mirela0911

1000 puncte

abstract01

400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs