Comuna Sapanta, aflata aproape de granita cu Ucraina, gazduieste celebrul Cimitir Vesel, de care sunt sigura ca a-ti auzit, poate l-ati si vazut.
In acest colt de tara, inca se mai pastreaza traditiile si obiceiurile; de exemplu Duminica si-n zile de sarbatoare locuitorii se imbraca in costume populare si merg la biserica cu mic cu mare.
Creatorul celebrelor cruci, mesterul Stan Ion Patras a inceput sa le sculpteze in 1934. Fiecare cruce are o imagine cioplita in lemn si apoi pictata care infatiseaza una din carateristicile vietii celui ingropat acolo, precum si o poezioara scrisa la persoana intai, care descrie persoana inhumata si ocupatia acesteia sau felul in care a murit. Cimitirul are aproximativ 800 de cruci din lemn de stejar, toate au culoare de baza albastrul si au sculptate pe ele motive geometrice si basoreliefuri. Dupa moartea mesterului in 1977, mestesugul i-a fost dus mai departe pana in ziua de azi de ucenicul sau, Dumitru Pop care, copil sarac fiind, a stat pe langa mester in vacante, furand meserie, invatand sa sculpteze cruci.
Stan Ion Patras odihneste in cimitirul ale carui cruci le-a creat, in fata bisericii si se spune ca si-a scris singur epitaful:
De cu tanar copilas
Io am fost Stan Ion Patras
Sa ma ascultati oameni buni
Ce voi spune nu-s minciuni.
Cate zile am trait
Rau la nime n-am dorit
Dar bine cat am putut
Orisicine mi-a cerut.
Vai saraca lumea mea
Ca greu am trait in ea.
Un alt epitaf, cel al soacrei mesterului, e unul din cele mei amuzante:
Sub aceasta cruce grea
Zace biata soacra-mea
Trei zile de mai traia
Zaceam eu si cetea ea.
Voi care treceti pa aici
Incercati sa n-o treziti
Ca acasa daca vine
Iarai cu gura pa mine
Da asa eu m-oi purta
Ca-napoi n-a inturna
Stai aicea draga soacra mea.
Am avut si eu ocazia sa ajung prin aceste frumoase locuri de cateva ori si sper sa ajung sa i le arat si fetitei mele. Si mai sper ca locul si oamenii sa ramana la fel de frumosi.