Se pot consuma ca atare, dupa ce se desprinde coaja, fierte sau prajite. In unele tari tropicale sunt un aliment de baza.
Cel mai adesea sunt culese necopte si se coc in tara de destinatie. Tinute la temperatura camerei se coc in cateva zile, dar daca doriti sa accelerati procesul le tineti la soare. Nu se patreaza la frigider, se vor innegri din interior spre exterior.
Exista mai multe soiuri de banane (banana rosie, banana pitic), dar cea mai raspandita varietata la noi este banana galbena, numita si Cavendish.
Medicii recomanda sa mancam cel putin 2 banane pe zi, contin tot ceea ce are nevoie organismul uman. In schimb persoanele la dieta ar trebui sa le evite, din cauza continutului mare de amidon sau sa limiteze consumul acestora la una pe zi.
Bananele sunt o sursa buna de fibre (regleaza digestia) , potasiu (normalizeaza hipertensiunea arteriala) ,vitamina C (intareste sistemul imunitar) , fier ( stimuleaza producerea de hemoglobina), vitamina B ( ajuta la calmarea sitemului nervos).
Mancarimea de la piscatura de tantar se va calma, daca locul va fi frecat cu partea interioara a cojii unei banane.
In bucatarie se foloseste:
- ca aromatizant pentru prajituri
- ca fruct de baza pentru inghetata
- sub forma de budinca
- ca adaos la paine
- ca decor pentru diverse tarte
Retete recomandate:
Inghetata de capusuni si banane
Smoothies:
How To Make A Banana Smoothie