Săptămâna trecută am cumpărat dintr-un minimarket o turtiță cu semințe, atât de bună, încât mi-am zis că voi face și eu neapărat, cât de curând. Turtița era făcută din făină albă, neagră și de secară, era moale, gustoasă, iar semințele erau și în interior, nu numai deasupra.
Cum am avut puțin timp, am și făcut turtițe cu semințe, dar dintr-un aluat și mai bun, cu făină albă, ou și lapte, iar semințele i-au dat un gust nemaipomenit... Așa că sigur voi mai repeta experiența, cât de des posibil, de acum înainte.
Se amestecă făina albă cu sarea fină, se pune într-un vas pentru frământat aluat și se face în mijloc o adâncitură în care se pun: oul, zahărul și drojdia mărunțită. Se amestecă ingredientele din mijlocul vasului și se adaugă, puțin câte puțin lapte cald, până ce se dizolvă atât drojdia, cât și zahărul.
Se toarnă laptele cald, puțin câte puțin și se încorporează progresiv toată făina. Se frământă aluatul pentru uniformizarea ingredientelor și apoi se adaugă și cele două linguri de ulei.
Când uleiul a fost încorporat, iar aluatul este elastic, ferm și nelipicios, se lasă în vasul pentru frământat, acoperit cu un șervet curat, ca să dospească frumos la căldură, ferit de curenții reci de aer.
După 30 de minute, când aluatul a crescut, se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se mai frămână puțin pentru eliberarea bulelor de aer și se împarte în două bucăți egale. Din fiecare se face câte o turtiță, groasă de cel puțin 1,5 cm și se pun amândouă în tava prevăzută cu hârtie de copt.
Se lasă turtițele să mai crească puțin în tavă, timp de 10 minute, după care se ung cu lapte cald, se presară cu sare grunjoasă de Himalaya și cu semințe, după care se dau la cuptorul preîncălzit, la foc mediu.
Când turtițele sunt rumenite frumos, se scot din cuptor și se oprește focul de la aragaz.
1
Pentru ca aluatul să crească frumos, este necesar ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei, iar drojdia să fie proaspătă și sfărâmicioasă.
2
Folosiți lapte cald, nu fierbinte, care poate opări aluatul.
3
Acest aluat se frământă ușor, numai până ce se încorporează toate ingredientele și devine elastic și nelipicios.
4
Pentru ca aluatul să crească frumos și repede, țineți-l la căldură, ferit de curenții de aer rece.
5
Pentru ca turtițele să fie moi și pufoase și nu uscate, trebuie să aibă o grosime de cel puțin 1,5 cm.
6
Ungeți turtițele cu lapte cald, nu rece, sau fierbinte, înainte de a presăra sarea grunjoasă și semințele.