Acesta a fost desertul de pe masa de Paste, insa daca doresti sa il decorezi altfel, se preteaza oricarui alt eveniment. Fiindca a trebuit sa calatoreasca niste sute de kilometri, l-am ornat in graba, chiar in noaptea de Inviere, atunci cand ne-am asezat cu totii la masa. Dar daca la capitolul estetica era loc de mai bine, mie una gustul mi-a placut tare mult. In plus, este satios si poti servi feliute subtiri, ies macar 12 portii.
Desi poate sa para migalos, chiar nu este, cu atat mai mult daca ai spatiu (tavi si cuptor incapator) sa coci doua forme in acelasi timp, practic injumatatesti timpul de coacere. Farmecul sectiunii este dat de dégradé-ul blaturilor. In principiu, si dupa coacere iti vei putea da seama de nuanta fiecaruia si le vei putea aranja dar nu te stresa daca le zapacesti, va arata frumos oricum.
Cuptorul il preincalzesti la 170 de grade. Pe fundul a doua forme cu diametrul de 20 cm pui cate un cerc de hartie de copt iar peretii ii ungi cu putin unt si ii tapetezi cu faina. Cum spuneam, ideal este sa ai doua tavi, eu insa am avut una singura, antiaderenta, asa ca am facut rand pe rand fiecare blat.
Pentru blaturile 1 si 4 amesteci cu mixerul toate ingredientele, mai putin cacaua. Imparti compozitia in doua (inseamna cam 480 de gr fiecare jumatate de compozitie). O jumatate o torni ca atare in tava iar cealalta jumatate o amesteci cu cacaua si apoi o torni in cea de-a doua tava. Bagi ambele tavi la cuptor, pentru 20-25 min, apoi scoti blaturile si le lasi la racit pe un gratar.
In rastimpul asta, te ocupi de celelalte doua blaturi, urmand tot acesti pasi. Amesteci toate ingredientele mai putin cacaua. Imparti amestecul in doua, intr-o parte adaugi si cacaua si torni fiecare jumatate de compozitie in cate o tava. Pui la cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru 20-25 min si apoi lasi la racit pe un gratar.
Cand blaturile s-au racit, amesteci dulceata de caise cu caramelul si mixezi cu mixerul vertical sau cu blenderul pana obtii o pasta (dulceata are si pulpa de fruct care trebuie pasata). Imparti amestecul in trei si cu o treime ungi blatul cel mai deschis la culoare, suprapui blatul urmator ca nuanta, il ungi cu inca o treime de pasta, asezi blatul cu putina cacao (cel in care ai pus doar o lingura), ungi cu restul de pasta si pui si ultimul blat, cel mai inchis la culoare.
La foc mic pui toate ingredientele pentru glazura si ameteci pana se topeste ciocolata si se formeaza o crema uniforma ca textura si culoare. Tortul l-am pus pe un gratar, deasupra chiuvetei pentru a nu murdari cu ciocolata care s-ar fi putut scurge in "procesul glazurarii".
Lasi glazura 10 min sa se raceasca, cat sa fie manevrabila dar nu complet lichida. Cu ajutorul unei spatule , intinzi peste tort, insistand mai intai pe uniformizarea marginilor blatului, apoi treptat imbraci tot tortul in ciocolata. Lasi ciocolata sa se intareasca la temperatura camerei pentru a-si pastra luciul. Pofta buna!
Nota: Inspirata (dar si modificata) din GoodFood.