Pentru că încă mai este spanac în piețe, am cumpărat și am făcut, poate pentru ultima dată, în acest an, o tocăniță de spanac cu ochiuri.
Nu am folosit multe ingrediente ca să prepar această tocăniță, pentru că am vrut să simt gustul natural al spanacului. De fapt, cam la fel procedez în toate situațiile. Cred că prea multele ingrediente/condimente și arome folosite uniformizează, oarecum gustul mâncărurilor și nu mai simțim gustul natural al ingredientului de bază.
Se curăță și se spală spanacul foarte bine, se scurge de apă și se taie mărunt.
Se pune spanacul tăiat, în cratița în care s-au pus la topit, în ulei, cele două cepe tăiate mărunt și se lasă la înmuiat, pe foc mic.
Se adaugă 2 pahare de apă și se amestecă din când în când pe foc, până ce scade lichidul, având grijă ca spre sfârșitul preparării să nu se prindă de fundul cratiței.
Când este aproape gata, tocănița se condimentează cu Vegeta, sare și piper, după gust. Cine vrea, poate adăuga și un cățel de usturoi, răzuit fin.
Se pune tocănița de spanac în farfurie, iar în mijlocul ei, se așază unul sau două ochiuri.
1
Alegeți spanac fraged, nu veștejit.
2
Spălați bine spanacul, pentru că frunzele lui sunt adesea pline de pământ.
3
Usturoiul, chiar într-o cantitate mică, poate diminua gustul natural al spanacului. De aceea, utilizarea lui este facultativă, în funcție de gustul fiecăruia și nu intră în compoziția rețetei.