Din vremuri vechi, gospodinele isi conservau legumele din propria gradina, pentru a le savura iarna, mai cu seama in timpul postului.
Metodele de conservare erau fierberea acestora in baie de apa si mult ulei, pana cand uleiul se ridica la suprafata.
De baza pentru conservarea lor erau uleiul si sarea.
Trebuiau sarate foarte mult, iar uleiul sa fie in strat de doua degete deasupra acestora, formand astfel o bariera impotriva mucegaiului.
Ulterior a aparut metoda aspirinei ca si conservant, metoda care se foloseste si astazi, in general in proportie de o aspirina la litrul de lichid, sau la kilogramul de materie solida.
Eeeeeh, apoi au aparut conservantii, multcontroversatele E-uri de care e greu sa ne ferim, pentru ca se gasesc in orice preparat din comert.
Eu nu folosesc niciuna din metodele mai sus mentionate pentru a-mi conserva legumele ci doar le fierb cu putina sare si putin ulei, le asez apoi in borcane sterilizate, le capsez si le mai las cateva minute la cuptor sau, dupa caz, fierb borcanele la bain-marie.
Legumele astfel conservate se pastreaza foarte bine si doi ani, in functie de locul unde sunt depozitate(in beciuri sau camari intunecoase si racoroase).
Imi amintesc de vremea cand eram eu copil, iar borcanele nu aveau capace, exista o folie pe care o asezam la gura borcanului, intinsa bine si o legam cu elastic.
Am vazut ca si acum se mai foloseste acea folie, pusa chiar peste capacul borcanului, pentru a fi siguri ca nu rasufla nimic din interior :)
Spalam si curatam bine toate legumele, apoi le tocam marunt.
Fasolea verde o tocam mai marisoara, dupa ce i-am inlaturat capetele, bineinteles.
Asezam vasul cu uleiul pe foc, iar cand uleiul atinge punctul de fierbere, adaugam ceapa, amestecam de cateva ori in ea, apoi presaram putina sare si acoperim vasul cu un capac, pentru a o inabusi.
Eventual mai adaugam si cativa stropi de apa.
Daca nu avem probleme cu stomacul, putem lasa ceapa sa se prajeasca, este mai gustoasa.
Cand ceapa devine translucida, adaugam radacinoasele, le amestecam bine cu ceapa si le lasam sa se inabuse acoperind din nou vasul si stropindu-le din cand in cand cu apa.
Verificam legumele si cand incep sa se patrunda, adaugam fasolea verde si completam cu apa fierbinte pana cand aceasta este acoperita bine.
Peste 15-20 de minute vom adauga si ardeiul, mai completam cu apa, apoi lasam vasul la foc mediu pana cand toate legumele sunt bine patrunse.
Adaugam pasta de rosii, usturoiul presat si dupa cateva minute gustam tocana si adaugam condimentele, o potrivim si de sare si mai lasam vasul pe foc 15 minute, timp in care mai gustam tocana si o mai asezonam cu ce consideram ca ii mai trebuie.
Spalam borcanele si le sterilizam in cuptorul incins, pentru 5-6 minute, apoi le umplem cu tocana fierbinte, infiletam imediat capacele si le mai dam la cuptor cu focul aprins pentru 5 minute.
Dupa stingerea focului, lasam borcanele in cuptor pana se vor raci definitiv si abia apoi le trecem in camara.
1
Verdeata se va adauga in timpul servirii, cand incalzim tocana.