Una din cele mai gustoase, mai ușoare și mai dietetice supe...
În plus, este și economică, pentru că atunci când fac supă de rasol de vită cu tăiței de casă, îmi iese în același timp și felul principal, din carnea fiartă.
Din aceste ingrediente, se face o oală de supă de 4 litri.
Se curăță, se spală bine, în câteva ape, rasolul de vită, după care se pune la fiert, la foc iute. Când începe să fiarbă, se spumuiește bine, se acoperă oala pe jumătate cu un capac și se potrivește focul aragazului la o putere medie, ca să nu se tulbure supa.
Între timp se curăță legumele (morcovii, pătrunjelul și țelina), se spală și se taie în forma și dimensiunile dorite.
Frunzele de pătrunjel se aleg, se spală, se zvântă și se taie mărunt.
Ceapa și usturoiul se curăță, se spală și se lasă întregi.
Când carnea a fiert bine (verificați, înțepând-o cu furculița, ca să vedeți dacă este moale) se strecoară supa printr-o sită deasă și se pune din nou la fiert, la foc iute, într-o oală mare și curată, în care veți pune legumele tăiate, ceapa, usturoiul și boabele de piper.
Rasolul fiert se alege de oase, se recuperează măduva și cine vrea, poate pune măduva în supa care fierbe, pentru a-i da un gust mai bun. Carnea aleasă se pune într-un vas și când s-a răcit se acoperă cu un capac și se dă la frigider, pentru a fi servită cu legume, ca fel principal.
Când legumele au fiert în supă, se completează cu apă, se condimentează cu sare și piper, se mai lasă pe foc cîteva clocote, după care se oprește focul de la aragaz și se acoperă oala cu un capac.
Legumele se recuperează din supă (ceapa și usturoiul se aruncă, să nu tulbure supa) pentru a fi servite ca garnitură, alături de carnea de rasol fiartă.
Supa e bună de servit după un sfert de oră, cu tăiței de casă și cu pătrunjel tăiat mărunt. Tăițeii se fierb separat, se clătesc, se scurg de apă, după care se pun în supă.
Rețeta de tăiței de casă este la:
https://www.bucataras.ro/retete/taitei-de-casa-83165.html
1
Dacă găsiți rasol de vițel, va fierbe mai ușor și va fi mai moale.
2
Fierbeți carnea la foc potrivit (după ce ați cules spuma), ca să nu se tulbure supa.
3
Fierbeți suficient carnea, până devine moale.
4
Strecurați bine supa, ca să nu o tulburați.
5
Măduva dă un gust bun supei. Puneți-o în supă, dacă nu aveți nimic împotriva ei...
6
Pentru această supă, faceți tăiței de casă, pentru că sunt mai buni și mai gustoși.