buna seara tuturor,
am recitit interventia mea anterioara si mi-am dat seama ca pot parea un negativist si un destructiv (si nu sant asa). imi cer scuze.
shakshuka (sau shakshouka) imi este foarte importanta sufleteste, pentru ca, intr-adevar este o mancare superba. isi are originea in nordul africii (mai ales tunisia si libia) si este considerata o mancare pentru o dimineata tarzie (din pacate, nici aici nu sant de acord cu doamna rivka, nu este un fel pentru cina). si, pentru a nu fi un critic fara "baza", imi permit sa va trimit reteta de shakshuka, asa cum se pregateste la restaurantul "dr. shakshuka" din Yaffa (suburbie a tel aviv-ului) si foarte apropiata de reteta recomandata de gurul bucatariei israeliene, israel aharoni:
componente:
- 7-8 rosii mijlocii, dar coapte bine
- 2-3 ardei grasi rosii
- 2-4 ardei iuti (cand le va veni vremea, adugati-i cu grija; shakshuka trebuie sa fie picanta, dar nu sa-ti ia gura foc
- 1 ceapa mijlocie
- 5-6 catei de usturoi
- 1 cutie de pasta de rosii (250-330 g.) sau o cutie de pasta de rosii cu rosii zdrobite in ea
- 75 - 100 ml. ulei de masline
- 1 lingura de paprica iute
- 1 lingura de paprica dulce
- sare, piper, condimente orientale (turmerik, cumin, coriandru, proaspat sau uscat, etc}
- 1 lingurita zahar
Preparare:
Ceapa, taiata grosolan, si cateii de usturoi taiati felii subtiri se calesc in uleiul de masline, la foc mic, pana incep sa-si schimbe culoarea Rosiile se trec prin apa fierbinte pentru 30 sec. (pentru a fi curatite mai usor) si apoi se trec pe razatoare. se adauga peste ceapa/usturoi. la fel ardeii grasi pe care i-am taiat cuburi si ardeii iuti taiati marunt (cu grija, poate sant foarte iuti si trebuie mai putin decat am recomandat). se adauga si cutia cu pasta de rosii. se lasa sa fiarba la foc mic pana lichidul scade aproape complet (dureaza cam 1 ora) Din cand in cand se amesteca, pentru ca legumele sa nu se prinda. catre sfarsit se adauga paprika, sarea, zaharul si restul condimentelor. in final se adauga ouale, ca atunci cand facem ochiuri, cu grija. se lasa sa se "faca" pana cand albusul s-a "inchegat" dar galbenusul a ramas "vulnerabil". in general se pun in calcul 2 oua/portie. ceea ce v-am prezentat este pentru 5-6 portii. Alaturi, puneti o farfuriuta cu masline, castraveti murati si ceapa curatata.
N.B. - sa aveti multa paiine proaspata
Deci, in 2 vorbe, diferentele fata de reteta recomandata de doamna rivka
- intr-adevar, sakshuka - "cate bordeie atatea obiceie"
- dar, ce sa faci, este mancare tripolitana sau tunisiana si nu ardeleneasca sau ungureasca - nu are cartofi si nu chimen (le rezervam pentru gulash)
- trebuie sa fie picanta
- nu este tipica pentru masa de seara
Cine vrea sa controleze ceea ce am scris, Wikipedia ii sta la dispozitioe
Va iubesc
Sorin